Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

IX BESKIDZKI KONKURS MŁODYCH BARMANÓW

4 czerwca 2014 Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie był gospodarzem IX BESKIDZKIEGO KONKURSU MŁODYCH BARMANÓW Pod Honorowym Patronatem Starosty Powiatu Cieszyńskiego.

Współorganizatorami imprezy było cieszyńskie Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży„EkoGa” oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB) z siedzibą w Gdyni. Uczestnikami zawodów było 22 uczniów szkół o profilu gastronomicznym z południowej Polski oraz z Republiki Czeskiej (Trzyniec).

Zadaniem zawodników było przygotowanie w określonym czasie, po cztery porcje napojów mieszanych w dwóch kategoriach:

- Short Fancy Cocktail (fantazyjny short drink o objętości do 90ml),

- Soft Fancy Drink (bezalkoholowy long drink z użyciem minimum 20ml puree owocowego marki Monin, o objętości powyżej 150ml).

Na wynik końcowy składały się dwie oceny:

- techniczna – ocena pracy barmanów, zgodna z regułami International Bartenders Association (Międzynarodowego Stowarzyszenia Bamanów) oraz degustacyjna – ocena wyglądu, zapachu i smaku przygotowanych napojów.

Technikę pracy młodych barmanów oceniali profesjonalni barmani i mistrzowie barmańscy, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Walory organoleptyczne osądzali zaproszeni goście, nauczyciele, przedstawiciele sponsorów oraz wspomniani wyżej barmani.

Poziom konkursu był zróżnicowany. Laureatami konkursu zostali:

W kategorii Short Fancy Cocktail:

1.MIEJSCE: Agnieszka Cieślar - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;

2.MIEJSCE: Paweł Śnieżek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-
Zdroju;

3.MIEJSCE: Aneta Cebula - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-
Białej;

W kategorii Soft Fancy Drink:

1.MIEJSCE: Joanna Ślazyk - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie;

2.MIEJSCE: Maciej Rajwa - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;

3.MIEJSCE: Agnieszka Cieślar - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;

Wyróżnienie za najlepszą technikę pracy otrzymał Grzegorz Turek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej.

Dzięki wsparciu finansowemu Starostwa Powiatowego w Cieszynie oraz firm sponsorujących:

- Brown Forman Polska Sp. z o.o. (likiery DeKuyper, Finlandia Vodka, napoje alkoholowe)

- SCM Polska Sp. z o.o. (Monin puree oraz syropy bezalkoholowe)

- BarEq.pl (profesjonalny sprzęt barmański),

wszyscy uczestnicy otrzymali upominki a laureaci wspaniałe nagrody, które z pewnością pozwolą na dalszy rozwój w tym zawodzie.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dyrekcji, nauczycielom i pracownikom ZSEG w Cieszynie, barmanom zaangażowanym w obsługę imprezy oraz instytucjom wspierającym, dzięki którym konkurs prowadzony jest profesjonalnie a wszyscy zawodnicy obdarowani wspaniałymi nagrodami i upominkami.

Nadesłane do kontakt24.ox.pl

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.