Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Kulinarny sukces uczniów z Wisły

 

 

W dniu 9.09. 2014 r.  w ramach targów GastroSilesia, odbył się I Kulinarny Puchar Śląska pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty, Ministerstwa Gospodarki oraz  Górnośląskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A.

Eliminacje do pucharu trwały już od czerwca, warunkiem uczestnictwa było wysłanie receptury wraz ze zdjęciem potrawy kuchni regionalnej na bazie produktów sezonowych pochodzenia lokalnego. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle Damian Badura i Karol Procner wraz z opiekunem panią Iwoną Gomola, opracowali recepturę potrawy „Złociste pierożki, szpikowane farszem z karpia, perfumowane orzechami laskowymi i roztaczającym woń chrzanem, serwowane z palonymi cukiniami w asyście sosu orzechowo- chrzanowego”.  Do eliminacji zgłosiło się kilkanaście szkół, ale tylko 6 przeszło do półfinału. Chłopcy spisali się znakomicie, ich potrawa zdaniem jury konkursowego w składzie: Wiesław Ambroz, Krzysztof Gawlik, Dariusz Wójcik, pod względem smakowym była najlepsza. Niestety chłopcy przekroczyli limit czasowy a jury było bezwzględne. Tym samym spadli poza podium. W trakcie ogłoszenia wyników  ku ich wielkiemu zaskoczeniu, przewodniczący jury ogłosił  wszystkim zebranym, że ich potrawa była najlepsza i zasługiwała na pierwsze miejsce, problemem był jednak przekroczony czas. Pozostałe potrawy wykonane w wyznaczonym czasie były  ocenione niżej  pod względem smakowym  i technicznym. No cóż…

Nagle okazało się, że potrawa przygotowana przez chłopców otrzymała Puchar Kuratora Oświaty w Katowicach a oni sami oprócz cennych nagród rzeczowych, otrzymali zaproszenie na  tygodniowy staż w Dworze w Tomaszowicach koło Krakowa u szefa Dariusza Wójcika, członka Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

 

Jestem dumna z chłopaków, bo dzięki ciężkiej pracy, zaangażowaniu i dyscyplinie jak też poświęceniu wolnego czasu nie tylko w wakacje ale i na zajęciach pozalekcyjnych, pną się w górę, doskonaląc swój warsztat pracy i tym samym promując swoją szkołę w środowisku branżowym.  Przed nimi kolejne wyzwania już 20 września i następne w listopadzie. Życzę im wielu sukcesów oraz znaczących miejsc na podium w konkursach – powiedziała Iwona  Gomola, nauczycielka, która przygotowywała chłopców do konkursu.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.