Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

III miejsce w Pucharze Śląska dla kucharzy z ZSGH

W siedzibie firmy Weindich w Chorzowie dnia 20 czerwca  odbyła się II edycja  konkursu kulinarnego  w którym uczestnicy walczyli o Puchar Śląska. Organizatorami konkursu składającego się z II etapów była firma Weindich, Europejskie Stowarzyszenie  Euro - Toques  Polska oraz Śląski Cech Gastronomii.

I etap - kwalifikacje

 Komisja Eliminacyjna powołana przez Organizatora 8 maja 2015 r. wyłoniła  ekipy finałowe, które  przesłały  pełną recepturę 2 dań w oparciu o tradycyjną kuchnię śląską: przystawki i deseru z opisanym sposobem ich przygotowania oraz zdjęciami gotowych dań.

II etap – konkurs

 W etapie drugim wybrani przez komisję finaliści w ciągu 180 minut musieli przygotować  po pięć porcji deseru i przystawki oraz pięć porcji dania na bazie black boxa czyli produktów narzuconych przez organizatora i ukrytych w czarnych skrzyniach.  Do finałowej szóstki zakwalifikowały się następujące szkoły z Bielska-Białej, Chorzowa, Nakła Śląskiego, Rybnika, Wisły i Żywca.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle  reprezentowali uczniowie klasy II TG Dawid Cieślar i Karol Procner, a ich dania finałowe to przystawka „Ptysie ziemniaczane z nadzieniem z pora i wędzonego pstrąga w asyście żółtego sosu, chipsów z jarmużu i pianki z  czarnej porzeczki i buraka” oraz „ Deser panny młodej”.

Ku zaskoczeniu wszystkich uczestników tajnym składnikiem okazały się podroby. Wszyscy wiemy, iż uczniowie nie przepadają za tego typu produktami i wymyślenie w ciągu kilku minut potrawy na bazie tych składników to nie lada kłopot. Jednak wszyscy zawodnicy poradzili sobie doskonale, wykonując potrawy w wyznaczonym czasie, dobrze dobierając wszystkie składniki i dodatki oraz pięknie aranżując talerze.

Dania finałowe oceniało jury, w skład którego wchodzili  renomowani szefowie kuchni oraz blogerki kulinarne.  

Uczniowie wiślańskiej szkoły zajęli ostatecznie III miejsce otrzymując  cenne  nagrody rzeczowe oraz  bon na 1000 zł, przeznaczony na zakup sprzętu wykorzystywanego podczas konkursów. Dodatkowo chłopcy zajęli pierwsze miejsce w kategorii przystawka.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.