Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
III miejsce w Pucharze Śląska dla kucharzy z ZSGH
W siedzibie firmy Weindich w Chorzowie dnia 20 czerwca odbyła się II edycja konkursu kulinarnego w którym uczestnicy walczyli o Puchar Śląska. Organizatorami konkursu składającego się z II etapów była firma Weindich, Europejskie Stowarzyszenie Euro - Toques Polska oraz Śląski Cech Gastronomii.
I etap - kwalifikacje
Komisja Eliminacyjna powołana przez Organizatora 8 maja 2015 r. wyłoniła ekipy finałowe, które przesłały pełną recepturę 2 dań w oparciu o tradycyjną kuchnię śląską: przystawki i deseru z opisanym sposobem ich przygotowania oraz zdjęciami gotowych dań.
II etap – konkurs
W etapie drugim wybrani przez komisję finaliści w ciągu 180 minut musieli przygotować po pięć porcji deseru i przystawki oraz pięć porcji dania na bazie black boxa czyli produktów narzuconych przez organizatora i ukrytych w czarnych skrzyniach. Do finałowej szóstki zakwalifikowały się następujące szkoły z Bielska-Białej, Chorzowa, Nakła Śląskiego, Rybnika, Wisły i Żywca.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali uczniowie klasy II TG Dawid Cieślar i Karol Procner, a ich dania finałowe to przystawka „Ptysie ziemniaczane z nadzieniem z pora i wędzonego pstrąga w asyście żółtego sosu, chipsów z jarmużu i pianki z czarnej porzeczki i buraka” oraz „ Deser panny młodej”.
Ku zaskoczeniu wszystkich uczestników tajnym składnikiem okazały się podroby. Wszyscy wiemy, iż uczniowie nie przepadają za tego typu produktami i wymyślenie w ciągu kilku minut potrawy na bazie tych składników to nie lada kłopot. Jednak wszyscy zawodnicy poradzili sobie doskonale, wykonując potrawy w wyznaczonym czasie, dobrze dobierając wszystkie składniki i dodatki oraz pięknie aranżując talerze.
Dania finałowe oceniało jury, w skład którego wchodzili renomowani szefowie kuchni oraz blogerki kulinarne.
Uczniowie wiślańskiej szkoły zajęli ostatecznie III miejsce otrzymując cenne nagrody rzeczowe oraz bon na 1000 zł, przeznaczony na zakup sprzętu wykorzystywanego podczas konkursów. Dodatkowo chłopcy zajęli pierwsze miejsce w kategorii przystawka.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.