Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Wyróżnienie dla gastronoma z Wisły

W dniach 4- 6 marca w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tegorocznym tematem były tradycyjne potrawy wielkanocne  w zestawieniu z nowymi trendami kulinarnymi. Zawodnicy musieli wykazać się nie tylko znajomością tradycyjnych receptur, ale także umiejętnością łączenia ich z nowoczesnymi technikami kulinarnymi, takimi jak: metoda obróbki termicznej sous vide, kuchnia molekularna i fusion.

Zadanie było trudne i kosztowne, ale zawodnicy doskonale poradzili sobie z tematem.  Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle  reprezentował uczeń klasy trzeciej Karol Procner, który przygotował „Rafaello z dorsza”. Potrawa składała się z trzech rodzajów  kawioru: z soku  marchewkowego, wina gronowego, nalewki pigwowej, prażonego  makaronu ryżowego, musu  z awokado, białej czekolady z chili, kremu na bazie gotowanych żółtek i majonezu oraz pikantnych  kuleczek z dorsza obtoczonych w kokosie.

Zawodnicy w czasie 120 minut musieli  sporządzić dziewięć porcji zakąski oraz wykonać dodatkowe  zadanie konkursowe polegające na przygotowaniu jaja poszetowego z grzanką.

 W gronie czterdziestu czterech zawodników Karol uzyskał wyróżnienie.

Karolowi gratulujemy  i życzymy kolejnych sukcesów.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.