Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 648komentarzy: 0

Wyróżnienie dla gastronoma z Wisły

2016.03.09 11:44

Autor: ZSGH Wisła

W dniach 4- 6 marca w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tegorocznym tematem były tradycyjne potrawy wielkanocne  w zestawieniu z nowymi trendami kulinarnymi. Zawodnicy musieli wykazać się nie tylko znajomością tradycyjnych receptur, ale także umiejętnością łączenia ich z nowoczesnymi technikami kulinarnymi, takimi jak: metoda obróbki termicznej sous vide, kuchnia molekularna i fusion.

Zadanie było trudne i kosztowne, ale zawodnicy doskonale poradzili sobie z tematem.  Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle  reprezentował uczeń klasy trzeciej Karol Procner, który przygotował „Rafaello z dorsza”. Potrawa składała się z trzech rodzajów  kawioru: z soku  marchewkowego, wina gronowego, nalewki pigwowej, prażonego  makaronu ryżowego, musu  z awokado, białej czekolady z chili, kremu na bazie gotowanych żółtek i majonezu oraz pikantnych  kuleczek z dorsza obtoczonych w kokosie.

Zawodnicy w czasie 120 minut musieli  sporządzić dziewięć porcji zakąski oraz wykonać dodatkowe  zadanie konkursowe polegające na przygotowaniu jaja poszetowego z grzanką.

 W gronie czterdziestu czterech zawodników Karol uzyskał wyróżnienie.

Karolowi gratulujemy  i życzymy kolejnych sukcesów.

zródło: OX.PL
dodał: ZSGH Wisła 2016.03.09 11:44
drukuj artykuł

Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.
Kontakt z redkacją