Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

„Gotuj z pasją” - tradycja a nowoczesność

W środę 9 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie. Organizatorem warsztatów było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich „Teraz Patelniok”, a koordynatorem Iwona Gomola – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Tematem warsztatów była  kuchnia regionalna, ale w nowej odsłonie. Uczniowie już na wstępie zostali zaznajomieni z recepturami i innowacyjnymi technikami kulinarnymi. Kuchnia fusion, molekularna oraz metoda obróbki surowców sous vide, to sposoby przetwarzania surowców w gotowe produkty. Są to metody wykorzystywane  coraz częściej przez kucharzy  do sporządzania wykwintnych dań,  a podczas odbywających się konkursów kulinarnych  podstawowa umiejętność podlegająca ocenie jury.

Na co dzień uczniowie nie mają możliwości zapoznania się z tymi metodami, gdyż są drogie w przygotowaniu nie tylko ze względu na potrzebny specjalistyczny sprzęt, ale i odczynniki niezbędne do wytworzenia produktów wchodzących w skład potrawy.

W zajęciach wzięło udział 22 uczniów i uczennic z pionu gastronomicznego i hotelarskiego. Pod czujnym okiem absolwenta ZSGH Łukasza Świtały  uczniowie sporządzali napoje bezalkoholowe z dodatkiem elementów kuchni molekularnej, dania na bazie polędwicy wieprzowej i kaczki, przygotowywane metodą sous vide, a także desery i różnego rodzaju przekąski.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.