Wkrótce w regionie

Czerwiec 2016
P W Ś C P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Kontakt24

wyświetleń: 710komentarzy: 0

„Gotuj z pasją” - tradycja a nowoczesność

2016.03.11 09:16

Autor: ZSGH Wisła

W środę 9 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie. Organizatorem warsztatów było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich „Teraz Patelniok”, a koordynatorem Iwona Gomola – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Tematem warsztatów była  kuchnia regionalna, ale w nowej odsłonie. Uczniowie już na wstępie zostali zaznajomieni z recepturami i innowacyjnymi technikami kulinarnymi. Kuchnia fusion, molekularna oraz metoda obróbki surowców sous vide, to sposoby przetwarzania surowców w gotowe produkty. Są to metody wykorzystywane  coraz częściej przez kucharzy  do sporządzania wykwintnych dań,  a podczas odbywających się konkursów kulinarnych  podstawowa umiejętność podlegająca ocenie jury.

Na co dzień uczniowie nie mają możliwości zapoznania się z tymi metodami, gdyż są drogie w przygotowaniu nie tylko ze względu na potrzebny specjalistyczny sprzęt, ale i odczynniki niezbędne do wytworzenia produktów wchodzących w skład potrawy.

W zajęciach wzięło udział 22 uczniów i uczennic z pionu gastronomicznego i hotelarskiego. Pod czujnym okiem absolwenta ZSGH Łukasza Świtały  uczniowie sporządzali napoje bezalkoholowe z dodatkiem elementów kuchni molekularnej, dania na bazie polędwicy wieprzowej i kaczki, przygotowywane metodą sous vide, a także desery i różnego rodzaju przekąski.

zródło: b. d.
dodał: ZSGH Wisła 2016.03.11 09:16
drukuj artykuł

Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.
Kontakt z redkacją