Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 1274komentarzy: 0

Cukiernicy ze skoczowskiego ZSTiO na trzecim miejscu w Polsce!

2016.03.15 21:52

Autor: Bajerki News

Reprezentacja naszej szkoły – dwie uczennice z klasy 2 B uczące się w zawodzie cukiernik:  Justyna Czuj i Natalia Burawa w dniu 14 marca 2016 roku uczestniczyły w ogólnopolskim konkursie cukierniczym pod hasłem "Zdrowo – smacznie – artystycznie"!

Osiem drużyn  z całej Polski zakwalifikowało się do etapu finałowego, który odbył się w Katowicach w ramach VII Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „Sweet TARGI”. Nasze uczennice zgłosiły na konkurs ciasto buraczkowo – migdałowe z marmoladką z suszonych moreli. Wszystkie produkty wykorzystane w przepisie były ekologiczne a czekolada to produkt  fair trade.

W finale wykonały ciasto, które zajęło III miejsce!!! w Polsce. Komisja składająca się z mistrza cukiernictwa i piekarstwa, dietetyka oraz redaktora naczelnego czasopisma „Mistrz Branży” oceniła walory smakowe, zdrowotne i estetyczne.

Wraz z uczestniczkami konkursu na Targi przyjechali pozostali cukiernicy z klasy 2B i 3C jak również uczniowie klasy 4 TR, którzy jako specjaliści od reklamy mieli okazję nie tylko zdegustować specjały, ale również zapoznać się z  ekspozycjami targowymi.

Do konkursu uczennice przygotowała pani Joanna Gwizdała – nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu cukiernictwa. Nasze laureatki odbywają praktyki zawodowe u pracodawców: w  PPH AMP „Bethlehem” Aleksandra Polaczek  - uczy się Justyna Czuj,  w Cukierni „Bajka” Baszczyńska i Baszczyński –  uczy się Natalia Burawa. Dziękujemy serdecznie panu Mieczysławowi Krzempkowi z firmy Prestige Hand Sernice za wypożyczenie ubiorów na konkurs oraz piekarni „Bethlehem” za możliwość przygotowania konkursowej pracy.

Gratulujemy sukcesu!!!

zródło: b. d.
dodał: Bajerki News 2016.03.15 21:52
drukuj artykuł

Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.
Kontakt z redkacją