Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Finalistka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu uczy się w Wiśle

Marianna Macura, reprezentantka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle wzięła udział w dniach od 23-25.03.2017 roku w centralnych  eliminacjach  Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.  Zespół Szkół nr 6  im. M. Reja w Szczecinie gościł 65 uczniów i ich opiekunów z całej Polski. Eliminacje centralne składały się z trzech części. W pierwszej uczestnicy pisali test, po którym 30 z nich z największą ilością punktów przechodziło do części drugiej polegającej na opracowaniu projektu. Zadaniem uczniów było wybranie menu dla grupy młodzieży, dobraniu zastawy stołowej, ocenie wartości odżywczej, opisanie kolejnych czynności przy produkcji majonezu. Do trzeciej części przechodziło 6 osób z najlepszymi wynikami.  W finale przeprowadzonym w formie quizu uczestnicy rozpoznawali kasze,  odgadywali nazwy pojęć żywieniowych na podstawie rysunków, skojarzeń, definicji słownikowych.

Organizatorzy przygotowali dla uczestników i opiekunów kilka atrakcji, które umiliły pobyt. Jedną z nich była wycieczka autokarowa „Szczecin wczoraj i dziś” . Przewodnik pokazał najciekawsze miejsca, opowiedział wiele anegdot związanych z miastem m.in. że paprykarz szczeciński nie jest produkowany w Szczecinie, natomiast specjalnością kulinarną jest pasztecik smażony w głębokim tłuszczu z ciasta drożdżowego  z nadzieniem  mięsnym lub z kapusty. Zachwycające były również duże powierzchnie różnokolorowych krokusów rosnących w parkach i na trawnikach. W szkole dla uczestników olimpiady przygotowano warsztaty: sporządzanie przekąsek koktajlowych, parzenie kawy, dekoracyjne składanie serwetek. Uczniowie goszczącej szkoły zaprezentowali swoje umiejętności artystyczne w spektaklu „Wiosna  jest kobietą”.  Tradycją olimpiad jest udział nauczycieli  i uczniów w wykładzie o tematyce związanej z żywieniem i żywnością.  Z przyjemnością można było posłuchać wykładu prof. dr hab. J. Gawęckiego, który mówił  o wartości żywieniowej warzyw i owoców w aspekcie ich barw.

Marianna Macura uzyskała tytuł finalistki   XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Otrzymała dyplom oraz nagrody książkowe. Uzyskany tytuł pomoże jej w dostaniu się na studia.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.