Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Olimpijki z Wisły
Z sukcesem zakończyły swój udział w centralnych finałach olimpiad uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.
W Spale odbył się etap centralny IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Wiślańską szkołę reprezentowała Anna Chmura, ucząca się w klasie IV Technikum w zawodzie technik obsługi ruchu turystycznego.
Warto podkreślić, że Ania po raz drugi wystąpiła w finale (w ubiegłym roku uzyskała tytuł laureatki). W ramach przygotowań opracowała prezentację, w której przedstawiła swój pomysł na nowy produkt turystyczny zgodny z tematem olimpiady „Turystyka kulinarna – apetyt na region”. Wspólnie z koleżankami z klasy, rodziną i nauczycielkami finalistka wykonała projekt pod tytułem: „Granice smaków”. Produkt ten to propozycja pleneru kulinarnego na Trójstyku, na którym cztery razy w roku przedstawiano by bogactwo naszego regionu poprzez degustacje i kiermasz tradycyjnych specjałów oraz liczne warsztaty dotyczące rozpoznawania ziół czy grzybów, robienia konfitur, nalewek lub małych ciasteczek.
Pomysł i prezentacja Ani zostały bardzo wysoko ocenione przez komisję konkursową. Dzięki temu, jako jedyna z województwa śląskiego, dostała się do ścisłego grona laureatów i tam w kolejnych zmaganiach zajęła ostatecznie IX miejsce.
Natomiast Lidia Iwaniuk, uczennica klasy III Technikum w zawodzie technik hotelarstwa reprezentowała ZSGH w etapie centralnym IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Kołobrzegu. Na początek uczestnicy przystąpili do części pisemnej, która obejmowała 100 pytań z zakresu hotelarstwa i gastronomii oraz tematu przewodniego jakim było „Wyposażenie techniczne w hotelarstwie”. Dzięki dobremu wynikowi i uzyskaniu wysokiej liczby punktów Lidia zakwalifikowała się do grona 16 finalistów z pośród 39 uczniów przybyłych na ostatni etap zmagań. W kolejnym dniu odbył się etap praktyczny z zakresu obsługi gościa w recepcji hotelowej w języku obcym oraz obsługi konsumenta w hotelowej restauracji. W drugim etapie również wykazała się dużą wiedzą praktyczną i została wysoko oceniona przez Główny Komitet Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, co ostatecznie uplasowało ją na wysokim V miejscu w kraju.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.