Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Wiślański finalista Kulinarnego Talentu

 dniu 6 kwietnia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – największych i najważniejszych targów branży HoReCa, odbyła  się 9 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. W tegorocznej edycji wystąpiło  dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych. Wśród finałowej dwunastki wystąpił  uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle Karol Procner z klasy IV TG. Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz musiały zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. Tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: filet ze skreia ze skórą, przyprawy marki Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, produkty Oerlemans, 20% śmietanka kulinarna Debic Culinaire Original. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli tylko 30 minut oraz dodatkowe 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów. Każdy uczestnik  musiał przygotować  8 porcji dania głównego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów konkursowych. Karol przygotował  Skreia  podanego na kremowym pęczotto z olejem rzepakowo-lnianym i kozim serkiem. Uczestników oceniało jury degustacyjne w składzie: aktorki Olga Bończyk i Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska z Radia ZET, dziennikarz muzyczny Marek Sierocki, były piłkarz i komentator sportowy Marek Żewłakow, aktor Tomasz Dedka oraz prezes Stella Pack Marek Jaszczak. W jury profesjonalnym zasiedli: przewodniczący Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Tomasz Purol oraz Patryk Dziamski. Dla niewtajemniczonych - szefowie o wielkim doświadczeniu i renomie.

Rywalizacja była zacięta, jury wysoko oceniło danie Karola. Możemy być dumni, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych i mogliśmy zaprezentować swoje umiejętności i szkołę  przed tak zacnym jury. Mimo, że nie zdobyliśmy miejsca na podium, to i tak czujemy się wygrani. Dzięki pracy nad doskonaleniem własnego warsztatu pracy, wyjazdom na liczne konkursy, możemy promować szkołę w środowisku, a uzdolnionym uczniom stwarzać możliwości pokazania się w świecie  gastronomii. Karolowi gratulujemy wszystkich dotychczasowych sukcesów i życzymy kolejnych, ale już jako profesjonalnemu  kucharzowi.

 

                                      Iwona Gomola

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.