Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Konkurs Młodych Cukierników
W ubiegłbym tygodniu (w poniedziałek 22.05.2017r.) w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się pierwsza edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników.
Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczny w Cieszynie przy współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Tematem przewodnim konkursu był Tort wykonany zgodnie z zasadami dekoracji w stylu angielskim.
W konkursie uczestniczyło 7 zespołów dwuosobowych z 5 szkół Polski i Czech: z Bielska-Białej, Skoczowa, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna
Młodzi cukiernicy w ciągu 3 godzin mieli wykonać tort w stylu angielskim. Każda drużyna miała obowiązek użyć do dekoracji swojego dzieła masy cukrowej marki Callebaut z zastosowaniem, lub bez zastosowania barwników spożywczych marki Food Color udostępnionych przez organizatora
Uczestnicy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury zwracało uwagę na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali oraz walory smakowe gotowego tortu.
Adepci sztuki cukierniczej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie torty zostały pięknie udekorowane.
Pracę uczniów oceniali:
- Krzysztof Wysłucha - mistrz cukierniczy i piekarski, lider Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
- Teresa Trzaskalik - technolog, specjalistka dekoracji cukierniczej i karmelarstwa
- Natalia Aurora Ignacek - sugarcrafterka, dziennikarka branżowa
- Izabela Greń - Manufaktura Smaku Beskid Centrum w Brennej
Naszą szkołę reprezentowali: Natalia Kisiała i Paulina Ceremuga z kl 2ga, Karolina Grim i Karolina Cholewka z kl. 1ga, Małgorzata Greń i Kinga Chujeba z kl. 3hg.
Zwycięski tort zaskoczył jurorów pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym oraz galaretką z wiśniówki.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce: Mateusz Karczmarczyk, Izabela Wróbel - Skoczów
II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha z Bielska Białej
III miejsce: Anna Byrtusová, Eva Maroszová - Český Těšín
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na II BKMC!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.