Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 440komentarzy: 0

IX Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

2017.11.13 19:44

Autor: kontakt24

Dnia 07.11.2017r. w naszej szkole odbył się już IX Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.

Współorganizatorami konkursu byli BHP – Niedzielscy, Prymat, TECHNICA GROUP – wyposażenie gastronomii, Cukiernia Bajka, Zwardo. Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego.

Zadaniem uczestników było sporządzenia potrawy na bazie kasz z polskich upraw. 

W konkursie uczestniczyło 13 uczniów z 8 szkół gastronomicznych Polski i Czech:  z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Wisły, Kęt, Międzyświecia, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna.

Młodzi kucharze w ciągu 90 minut przyrządzali smakowite dania,. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane, wyglądały bardzo smakowicie! 

Uczniowie byli oceniani przez jury techniczne, które zwracało uwagę na przygotowanie stanowiska, higienę pracy, a także prawidłowość wykonania potraw. Z kolei jury degustacyjne oceniało przede wszystkim smak a także dobór składników, wygląd i aranżację potrawy.

Jury degustacyjne pracowało w składzie: JACEK DUTKA – prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, DARIA CZARNECKA – przedstawiciel Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie,. MATEUSZ WOJNAR - Chef Kuchni w Hotelu Mercure Cieszyn, ŁUKASZ KOCUR - Catering "Żarełko"

Technikę pracy uczniów oceniali:, DAWID HOLEKSA - Catering "Żarełko", RAFAŁ DORULOK - Restauracja "Korbasowy Dwór" w Cieszynie 

Bardzo dziękuję naszym absolwentom: Mateuszowi Wojnar, Łukaszowi Kocur, Rafałowi Dorulok, Dawidowi Holeksa, - za pomoc w organizacji dziewiątej edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy.

Naszą szkołę reprezentowali: Nikoleta Dziadek z kl. 3ga, Patrycja Pasek z kl. 1ks, Szymon Szczuka z kl. 1ga

W konkursie nasza uczennica Nikoleta Dziadek otrzymała wyróżnienie za aranżację talerza. Jury zachwyciło się smakiem jak i sposobem podania serwowanego przez nią Gryczotto z kurkami z dodatkiem kaczki z sosem gruszkowo – śliwkowym.

Laureatami konkursu zostali:

  • I miejsce – Klaudia Kiełkowska – Wodzisław Śląski ,
  • II miejsce – Błażej Burawa – Międzyświeć,
  • III miejsce – Katarzyna Procner - Wisła

Beskidzki Klub Kulinarny przydzielił wyróżnienie: 

- za aranżację potrawy na talerzu – Nikoleta Dziadek - Cieszyn

.Gratulujemy i do zobaczenia za rok na jubileuszowy X BKMK!

 

zródło: OX.PL
dodał: kontakt24 2017.11.13 19:44
drukuj artykuł

Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.
Kontakt z redkacją .