Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Czekoladowe warsztaty w skoczowskim ZSTiO
Już po raz drugi w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie gościliśmy panią Izabelę Greń, chocolatiera z Beskidu Centrum w Brennej, która poprowadziła czekoladowe warsztaty.
Cukiernicy z klasy 2A wykonali pyszne torciki czekoladowe, czekolady z różnymi dodatkami, pralinki z bajecznymi nadzieniami oraz lizaki z przygotowanych korpusików.
W klasie drugiej uczniowie uczą się na technologii cukierniczej o czekoladzie, jakie warunki musi spełnić, aby wyroby były dobrej jakości oraz jakie cechy dyskwalifikują wyroby czekoladowe.
Cukiernicy bacznie słuchali i starali się dokładnie zrobić czekoladowe łakocie wg zaleceń fachowca. Pani Iza pokazywała metody temperowania czekolady – wcale nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać.
Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł moment napełniania form do czekolady i pralinek. Do dyspozycji były pyszne, lubiane przez wszystkich nadzienia, między innymi: pistacjowe, z czarnej porzeczki, toffi, z dodatkiem brandy, galaretka pomarańczowa.
Można by było wiele jeszcze pisać na temat jakie warsztaty były twórcze i jak dużo cukiernicy się nauczyli. Zapraszamy na fotorelację i jeszcze raz dziękujemy pani Izabeli Greń za dzień pełen wrażeń!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.