Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Czas tak szybko leci we Włoszech... Pora wracać

Czas szybko leci  w każdym miejscu na ziemi… Nadchodzi moment konfrontacji z naszymi umiejętnościami.

W codziennej pracy w restauracjach, hotelach i pizzeriach  młodzi gastronomowie ZSP-T w Międzyświeciu spotykają się z włoską sztuką kulinarną. Dużo emocji na początku wywoływały owoce morza, które wyłowione z wody trzeba przygotować i oprawić w taki sposób, aby nadawały się do zjedzenia. Kalmary, mule, małże, ostrygi czy krewetki, które we Włoszech jada się na co dzień, na początku trudno wziąć do rąk, nie mówiąc o tym, żeby zrobić z nimi coś, co uniemożliwi im ucieczkę z talerza. Jednak po upływie czasu pod okiem znakomitych kucharzy włoskich kalmary czy krewetki, a nawet ośmiornice przestają wzbudzać niepokój i zmieniają się w przepyszne potrawy o artystycznym wyglądzie.

Uczniowie są bardzo zadowoleni z doboru miejsc praktyk. Odpowiada im zarówno standard obiektów jak i panująca w nich atmosfera.

W pracy są częścią zespołu, są traktowani tak jak pozostali pracownicy. Wszystkich zaskoczyła dobra atmosfera panująca pomiędzy pracownikami. Czują się doceniani i zmotywowani, kiedy powierza im coraz bardziej odpowiedzialne zadania. 

Dzięki pobytowi i pracy w innym kraju, z inną specyfiką kulturową, odmiennymi zwyczajami, upodobaniami i mentalnością tamtejszego społeczeństwa, stażyści otrzymują wielką lekcję tolerancji i wyrozumiałości dla przedstawicieli innych kultur. Doceniają potrzebę otwarcia się na mieszkańców innych krajów.

Barbara Lasoń koordynator projektu

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.