Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Sukces cukierników ze skoczowskiego ZSTiO

Jak już wspominaliśmy nasze dwie drużyny w składzie Anna Gaszczyk i Patryk Cieślar z kl.2A oraz Paweł Pietrzyk i Szymon Łukowski z kl.3B dostały się do finału ogólnopolskiego konkursu „Zdrowo Smacznie Artystycznie”. Konkurs był organizowany po raz trzeci w ramach Sweet targów, a jego organizatorami byli OHP w Rybniku oraz Blue Business Media.

Do finału zgłosiło się 15 drużyn z całej Polski, a wyłoniono 8, które miały za zadanie wykonać tort z przygotowanych już wcześniej blatów. Jury degustowało każdy tort i „miało twardy orzech do zgryzienia”, ponieważ poziom wykonania tortów był wysoki.
Nasi uczniowie dali z siebie wszystko, przezwyciężając towarzyszący stres. Ostatecznie drużyna Pawła i Szymona wywalczyła złoto za bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem przekładany marmoladą z suszonych fig. Większość składników była z certyfikatem bio.

W nagrodę chłopcy pojadą na wycieczkę do Wiednia. Trzeba zaznaczyć, że Ania i Patryk wykonali piękny i smaczny tort o niebanalnym połączeniu, bo z marchewki, tymianku, przekładany konfiturą z suszonej żurawiny oraz kremem z serka koziego. Zabrakło im tylko 1 punktu do podium! Całość przystrojona jadalnymi kwiatami.

Jesteśmy dumni z obu drużyn. Dziękujemy za ich profesjonalną pracę!

Podziękowania należą się również cukierni „Haneczka” z Międzyświecia, gdzie uczniowie mieli możliwość przećwiczenia tortów oraz państwu Dominice i Damianowi Machej z firmy ChefStore za wypożyczenie zastawy, na której uczniowie podali porcje do degustacji – bo oprócz smaku ważne jest to, w jaki sposób podaje się tort. Uczniów do konkursu przygotowała pani Joanna Gwizdała, nauczyciel cukiernictwa oraz pasjonat wypieków.

Oprócz konkursu pozostali cukiernicy z klasy 3B brali również udział w warsztatach przedsiębiorczości, które prowadziła znakomita Alina Śmiłowska – kreator biznesu.
Zwiedzając targi uczniowie mieli możliwość zapoznania się z nowymi trendami w branży, zobaczyć nowoczesne maszyny i urządzenia  cukiernicze, porozmawiać z właścicielami firm. Każdy mógł zaopatrzyć się w literaturę branżową, której nie brakowało na stoiskach. Do tego kusiły pyszne lody o nietypowych smakach np. z czarnego kokosu, kolorowe ciasta i chrupiące bułeczki.

Pani pedagog Barbarze Grzegorz dziękujemy za opiekę nad uczniami i kibicowanie dzielnym drużynom.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.