Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

6. Beskidzki Konkurs Młodych Kelnerów

Miniona środa, 12 marca AD 2014 upłynęła w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie pod znakiem 6. Beskidzkiego Konkursu Młodych Kelnerów.

Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży  „EkoGa”.


Uczestnikami konkursu byli przedstawiciele następujących szkół:

§  Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, BIELSKO-BIAŁA,

§  Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych, CHORZÓW,

§  Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5, CIESZYN,

§   Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, KRAKÓW,

§   Zespół Szkół Zawodowych, RACIBÓRZ,

§   Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, RYBNIK,

§  Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, WISŁA,

§  Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, CIESZYN.


Zadaniem uczestników było przygotowanie nakrycia stołu dla 4 osób według autorskiej aranżacji. Zarówno dekoracja jak i menu było tworzone przez uczestników. Ocenie podlegała również organizacja pracy młodych kelnerów i znajomość zasad obsługi konsumenta.


W skład Jury konkursu weszli:

Przewodnicząca Jury: Bożena Biernot – absolwentka ZSGH w Bielsku, od wielu lat zajmuje się gastronomią; w Cieszynie prowadzi znaną restaurację „Korbasowy Dwór” oraz pizzerię „Bati”. Juror: Bożena Słota-Szczepek – florystka, utalentowana dekoratorka wnętrz. od wielu lat współpracuje z zakładami gastronomicznymi; prowadziła również własną restaurację.
Juror: Jarosław Zwardoń – doświadczony w obsłudze konsumenta oraz zarządzaniu gastronomią, pracował m.in. w hotelu Prezydent w Bielsku-Białej, obecnie pełni funkcję kierownika gastronomii w ustrońskim hotelu Belweder.

Program dnia przewidywał również warsztaty pod nazwą: „Profesjonalny serwis win”, które poprowadził Sylwester Ochman, doświadczony kelner, barman, sommelier. Zajęcia te spotkały się z uznaniem opiekunów oraz uczestników zawodów.

Zróżnicowane pomysły dekoracji oraz wysoki poziom przygotowania zawodników spowodował, że praca Jury nie była łatwa. Dlatego też oprócz przewidywanych nagród, Jury postanowiło wyróżnić team z ZSGU w Chorzowie.
 

Tabela wyników

Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom konkursu oraz ich opiekunom za udział i zaangażowanie. Panu Leszkowi Pindurowi, dyrektorowi ds. administracyjnych ZSEG wraz z zespołem za wszelką pomoc przy realizacji projektu. Całej załodze ZSEG w Cieszynie (w szczególności pani Marzenie Sokołowskiej oraz pani Annie Paprota) oraz uczniom klasy 4gk, którzy byli zaangażowani w realizację przedsięwzięcia.
 

Spore zainteresowanie konkursem kelnerskim potwierdza sens organizowania tego typu zawodów. Obecność przedstawicielu tak wielu szkół jest zachętą do planowania kolejnych edycji konkursu dla młodych kelnerów.
 

Coroczna dotacja Powiatu Cieszyńskiego pozwala zakupić atrakcyjne nagrody co również wpływa na popularność cieszyńskich konkursów.

 

w imieniu organizatorów, STO

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.