Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Codzienne i świąteczne: potrawy góralskie

W czwartkowe przedpołudnie ZSEG w Cieszynie wypełnił się pięknymi zapachami roznoszącymi się z sali 49. Uczniowie klasy 3GA (technik żywienia i usług gastronomicznych) w ramach pracowni gastronomicznej przygotowywali regionalne smakołyki -„Codzienne i świąteczne: potrawy góralskie”. Potrawy były przygotowane w związku z ogłoszeniem przez Sejmik Województwa Śląskiego, roku 2021, rokiem Górali. Nasz szkoła z chęcią przyłączyła się do tego projektu, gdyż jako szkoła z tradycjami chcemy szerzyć wiedzę na temat tradycyjnych potraw regionalnych.

Uczniowie przygotowali następujące potrawy i napoje:

Przystawki:  Żarnówczok ze smalcem , jabłkiem i śliwkami , Zulc

Zupy: Wodzionka Golcowej,  Żurek w chlebie, Czoskula, Kwaśnica po Góralsku

Mięsa:  Jadło żywieckie, Murzin,  Salceson, Necówka

Potrawy mączne:  Prażuchy,  Żebroczka-Bogoczka

Desery: Kołacz, Kołaczyki, Strudel, Buchetki, Kapuśniaczki

Napoje - Miodula

Wszystkie smakołyki zostały podane w formie pięknie nakrytego bufetu z akcentem świątecznym.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.