Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Codzienne i świąteczne: potrawy góralskie
W czwartkowe przedpołudnie ZSEG w Cieszynie wypełnił się pięknymi zapachami roznoszącymi się z sali 49. Uczniowie klasy 3GA (technik żywienia i usług gastronomicznych) w ramach pracowni gastronomicznej przygotowywali regionalne smakołyki -„Codzienne i świąteczne: potrawy góralskie”. Potrawy były przygotowane w związku z ogłoszeniem przez Sejmik Województwa Śląskiego, roku 2021, rokiem Górali. Nasz szkoła z chęcią przyłączyła się do tego projektu, gdyż jako szkoła z tradycjami chcemy szerzyć wiedzę na temat tradycyjnych potraw regionalnych.
Uczniowie przygotowali następujące potrawy i napoje:
Przystawki: Żarnówczok ze smalcem , jabłkiem i śliwkami , Zulc
Zupy: Wodzionka Golcowej, Żurek w chlebie, Czoskula, Kwaśnica po Góralsku
Mięsa: Jadło żywieckie, Murzin, Salceson, Necówka
Potrawy mączne: Prażuchy, Żebroczka-Bogoczka
Desery: Kołacz, Kołaczyki, Strudel, Buchetki, Kapuśniaczki
Napoje - Miodula
Wszystkie smakołyki zostały podane w formie pięknie nakrytego bufetu z akcentem świątecznym.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.