Czekoladowe warsztaty w Międzyświeciu

Trzydziestu młodych adeptów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych z Międzyświecia, kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyło w czekoladowych warsztatach. Szkolenie prowadziła specjalistka z tego zakresu Pani Izabela Greń, która prowadzi w Brennej cukiernię Manufaktura Smaku wraz z pracownią czekolady.                                                                                       

Jak pisze na swojej stronie internetowej „ na świecie wiele jest serc z czekolady, ale serce do czekolady ma niewielu” jej produkcja wcale nie jest łatwa bo wymaga właściwej wiedzy i umiejętności. Nasi uczniowie zgłębiali tajniki wiedzy cukierniczej oraz wykonywali tabliczki czekolady oraz praliny zgodnie z tradycyjną recepturą. Warunkiem wyjątkowego smaku pralin i czekolady jest receptura opierająca się na miazdze kakaowej, bez sztucznych barwników od podstaw aż po dekorację jako efekt końcowy. Dobry produkt jest gwarancją niesamowitego aromatu wyrobu i nie ma tutaj miejsca dla popularnych półproduktów.

Dzięki takiemu doświadczeniu młodzi kucharze na pewno zapamiętają smak prawdziwej czekolady, któremu trudno się oprzeć,  a być może w przyszłości wykorzystają tę wiedzę  w swojej pracy zawodowej.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją