Czekoladowe warsztaty w skoczowskim ZSTiO

Już po raz drugi w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie gościliśmy panią Izabelę Greń, chocolatiera z Beskidu Centrum w Brennej, która poprowadziła czekoladowe warsztaty.

Cukiernicy z klasy 2A wykonali  pyszne torciki czekoladowe, czekolady z różnymi dodatkami, pralinki z bajecznymi nadzieniami oraz lizaki z przygotowanych korpusików.

W klasie drugiej uczniowie uczą się na technologii cukierniczej o czekoladzie, jakie warunki musi spełnić, aby wyroby były dobrej jakości oraz jakie cechy dyskwalifikują wyroby czekoladowe.

Cukiernicy bacznie słuchali i starali się dokładnie zrobić czekoladowe łakocie wg zaleceń fachowca. Pani Iza pokazywała metody temperowania czekolady – wcale nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać.

Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł moment napełniania form do czekolady i pralinek. Do dyspozycji były pyszne, lubiane przez wszystkich nadzienia, między innymi: pistacjowe, z czarnej porzeczki, toffi, z dodatkiem brandy, galaretka pomarańczowa.

Można by było wiele jeszcze pisać na temat jakie warsztaty były twórcze i jak dużo cukiernicy się nauczyli. Zapraszamy na fotorelację i jeszcze raz dziękujemy pani Izabeli Greń za dzień pełen wrażeń!

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją