Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Dzień Cukiernika i Piekarza

15 marca obchodziliśmy  Dzień Cukiernika i Piekarza.                                                                                                                 

Przedstawiamy Wam najlepszego cukiernika świata 2019 roku, według 50 najlepszych restauracji świata (the 50 Best Restaurants). Jest nią 34-letnia Jessica Préalpato, która jest głównym cukiernikiem w legendarnej restauracji Alain’a Ducasse’a przy Plaza Athénée w Paryżu.

Co roku UIBC, czyli Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników wybiera najlepszego piekarza oraz cukiernika. 

Kto piecze najlepszy chleb na świecie? To Jochen Baier z Niemiec.

W tym roku The International Academy of Gastronomy przyznało wyróżnienia pięciu najlepszym cukiernikom w Europie. Tytuł Prix Au Chef Pâtissier 2020 otrzymał Polak pochodzący z Poznania -Tomasz Deker.

Wyroby cukiernicze to uczta dla ciała i dla ducha. Zachwycają  nas swym kształtem, delikatnością, kolorem. Gdy je próbujemy czujemy się jak w raju. Osoby, które tworzą cukiernicze cudeńka mają niezwykły dar – łączą umiejętności kulinarne i plastyczne. Czy w ZSEG W Cieszynie są takie osoby? Tak! Popatrzcie sami. Na Dzień Cukiernika i Piekarza swymi wyrobami wirtualnie podzielili się:

Sonia Soboszek, Natalia Kubies, Klaudia Legierska,Klaudia Krzywoń i Kinga Pietrzyk z kl.3SC (klasa cukiernik) oraz Victoria Jonszta, Paulina Kabiesz i Nikola Kuczera z kl. 2TŻP (klasa technik żywienia i usług gastronomicznych).

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.