Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Dzień Cukiernika i Piekarza
15 marca obchodziliśmy Dzień Cukiernika i Piekarza.
Przedstawiamy Wam najlepszego cukiernika świata 2019 roku, według 50 najlepszych restauracji świata (the 50 Best Restaurants). Jest nią 34-letnia Jessica Préalpato, która jest głównym cukiernikiem w legendarnej restauracji Alain’a Ducasse’a przy Plaza Athénée w Paryżu.
Co roku UIBC, czyli Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników wybiera najlepszego piekarza oraz cukiernika.
Kto piecze najlepszy chleb na świecie? To Jochen Baier z Niemiec.
W tym roku The International Academy of Gastronomy przyznało wyróżnienia pięciu najlepszym cukiernikom w Europie. Tytuł Prix Au Chef Pâtissier 2020 otrzymał Polak pochodzący z Poznania -Tomasz Deker.
Wyroby cukiernicze to uczta dla ciała i dla ducha. Zachwycają nas swym kształtem, delikatnością, kolorem. Gdy je próbujemy czujemy się jak w raju. Osoby, które tworzą cukiernicze cudeńka mają niezwykły dar – łączą umiejętności kulinarne i plastyczne. Czy w ZSEG W Cieszynie są takie osoby? Tak! Popatrzcie sami. Na Dzień Cukiernika i Piekarza swymi wyrobami wirtualnie podzielili się:
Sonia Soboszek, Natalia Kubies, Klaudia Legierska,Klaudia Krzywoń i Kinga Pietrzyk z kl.3SC (klasa cukiernik) oraz Victoria Jonszta, Paulina Kabiesz i Nikola Kuczera z kl. 2TŻP (klasa technik żywienia i usług gastronomicznych).
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.