Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Erasmus+ w ZSGH w Wiśle
7-osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle wraz z opiekunami uczestniczyła w międzynarodowym spotkaniu w ramach projektu Erasmus + „Uczymy się prowadzić firmę w Europie”. Trzecie już spotkanie uczestników projektu miało miejsce w Pordenone we Włoszech, a w spotkaniu uczestniczyła młodzież z Włoch, Czech, Słowacji i Polski.
Uczestnicy projektu wizytę rozpoczęli od spotkania w miejskim Ratuszu z doradcą burmistrza do spraw turystyki. Mieli także możliwość poznania szkoły, regionu i miasta, wysłuchania występu chóru „ALPINI” oraz spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły w Pordenone.
Uczestnicy projektu w trakcie pobytu zwiedzili Muzeum Noży w Maniago, w Cavasso Nuovo spotkali się z producentami lokalnej, tradycyjnej żywności. Wizytę zakończyła degustacja potraw przygotowanych na bazie „starożytnych jabłek” i „różowej cebuli”. Uczniowie wysłuchali również wykładu dotyczącego zasad nagrywania filmów, później uczestniczyli w pokazie gastronomicznym, gdzie mogli w praktyce wykorzystać umiejętności nagrywania filmów. Tę część spotkania zakończyły warsztaty w pracowni kreatywności, gdzie mieli okazję wykonać biżuterię z papierowych koralików.
W San Daniele uczniowie mieli możliwość zwiedzenia zakładów produkujących szynkę, m.in. zobaczyli halę, na której dojrzewało kilkadziesiąt tysięcy szynek. Poznali także technologię produkcji tego włoskiego rarytasu oraz mieli możliwość jego degustacji. W winiarni Pitars spotkali się z lokalnym przedsiębiorcą prowadzącym firmę cateringową. Magazyn tej firmy oraz sala, w której przyjmuje się potencjalnych klientów wywarła na wszystkich duże wrażenie.
Uczniowie zwiedzili również Wenecję, nadmorską miejscowość Grado, Triest oraz przepiękną bazylikę w Akwilei. Na zakończenie projektu, w winiarni Pitars, odbyła się uroczysta pożegnalna kolacja przygotowana przez poznaną firmę cateringową wraz z uczniami goszczącej szkoły.
Wszyscy pełni wrażeń wyruszyli w drogę powrotną do domów. Teraz z niecierpliwością oczekują kolejnego (niestety ostatniego) spotkania, które odbędzie się jesienią w Ostrawie.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.