Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Gotowanie w pandemii
Nauczanie przedmiotów zawodowych w czasie pandemii jest szczególnym wyzwaniem zarówno dla nauczycieli jak i dla uczniów. Właściwie bez większych problemów można prowadzić lekcje z przedmiotów teoretycznych, natomiast zajęcia praktyczne w przypadku wielu zawodów są niemożliwe do realizacji. Wynika to przede wszystkim z konieczności korzystania z odpowiednio wyposażonej pracowni, która ma symulować miejsce późniejszej pracy ucznia.
Dużym wyzwaniem zarówno dla nauczycieli, jak i kształcących się w tych zawodach młodych adeptów sztuki kulinarnej było zdalne nauczanie w zakresie zajęć praktycznych. A ponieważ ustawodawca dopuścił prowadzenie tych zajęć w małych grupach z zachowaniem dystansu społecznego i wszelkich wymogów sanitarnych, toteż, jak tylko pojawiła się taka możliwość, zajęcia praktyczne w Zespole Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu odbywają się stacjonarnie.
Nie ukrywamy, że ku wielkiemu zadowoleniu uczniów z kształconych u nas zawodów w branży gastronomicznej: w szkole branżowej - kucharz, zaś w technikum - technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie przyznają, że teraz dopiero doceniają jak wiele można wynieść z zajęć prowadzonych w normalny, stacjonarny sposób w zestawieniu z wcześniejszymi, prowadzonymi zdalnie. Ponadto podkreślają, że tęsknią za kontaktami z rówieśnikami i powrotem do normalnej codzienności. Do krótkiego artykułu załączamy zdjęcia z kulinarnych zmagań podczas stacjonarnych zajęć praktycznych w naszej szkole z przedmiotów gastronomicznych.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.