Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Konkurs kulinarny w Międzyświeciu
Konkurs kulinarny w Międzyświeciu
Konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza szkolnej Patelni” wszedł na stałe do kalendarza imprez w Zespole Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu. W mijającym tygodniu odbył się po raz piąty z kolei, którego tematem przewodnim była: „Kuchnia Śląska Cieszyńskiego pachnąca ziołami”. Jurorami naszego konkursu byli profesjonalni kucharze z restauracji „Szara Reneta” ze Skoczowa – szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Grzegorz Rakus. Bezapelacyjnymi zwyciężczyniami konkursu okazały się Alicja Ferfecka i Kinga Bohucka, uczennice klasy pierwszej z profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Podbiły one podniebienia jury „Faszyrkami z krupkami z nutą ziół”. Niemal równie smakowite były dania ich starszych koleżanek z klasy trzeciej – Beaty Koniarczyk i Marleny Plinty, które przygotowały „Pieczoną perliczkę w ziołach z gumiklyjzami, muśnięte sosem pokrzywowym”, czym zasłużyły na drugie miejsce. Uczniowie klasy drugiej natomiast zdobyli trzecie miejsc za danie pt. ”Francek z sosem borowikowym”. Specjalne wyróżnienie od szefów kuchni otrzymała Margareta Dutka i Karolina Greń. Wszystkie potrawy regionalne ze Śląska Cieszyńskiego prezentowały się niezwykle wykwintnie.
Mamy nadzieję, że konkursy tego typu umożliwią uczniom poznanie się szerzej na prostej, ale niezwykle inspirującej kuchni naszego regionu
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.