Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Konkurs kulinarny w Międzyświeciu

 

Konkurs kulinarny w Międzyświeciu

Konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza szkolnej Patelni” wszedł na stałe do kalendarza imprez w Zespole Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu. W mijającym tygodniu odbył się po raz piąty z kolei, którego tematem przewodnim była: „Kuchnia Śląska Cieszyńskiego pachnąca ziołami”. Jurorami naszego konkursu byli profesjonalni kucharze z restauracji „Szara Reneta” ze Skoczowa – szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Grzegorz Rakus. Bezapelacyjnymi zwyciężczyniami konkursu okazały się Alicja Ferfecka i Kinga Bohucka,  uczennice klasy pierwszej z profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Podbiły one podniebienia jury „Faszyrkami z krupkami z nutą ziół”. Niemal równie smakowite były dania ich starszych koleżanek z klasy trzeciej – Beaty Koniarczyk i Marleny Plinty, które przygotowały „Pieczoną perliczkę w ziołach z gumiklyjzami, muśnięte sosem pokrzywowym”, czym zasłużyły na drugie miejsce. Uczniowie klasy drugiej natomiast zdobyli trzecie miejsc za danie pt. ”Francek z sosem borowikowym”. Specjalne wyróżnienie od szefów kuchni otrzymała Margareta Dutka i Karolina Greń. Wszystkie potrawy regionalne ze Śląska Cieszyńskiego prezentowały się niezwykle wykwintnie.

Mamy nadzieję, że konkursy tego typu umożliwią uczniom poznanie się szerzej na prostej, ale niezwykle inspirującej kuchni naszego regionu

 

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją