Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Międzynarodowy Dzień Szpinaku
26 marzec
Szpinak
To warzywo, którego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia dzisiejszego na 8 milionów ton szpinaku produkowanego rocznie w skali świata, aż 7 milionów pochodzi z Chin, Japonii, Korei i Pakistanu.
Szpinak często gości na polskich stołach. Stał się on szczególnie popularny w XIX wieku.
Wartości odżywcze
Szpinak jest rośliną bogatą w witaminy i minerały, a także inne aktywne substancje. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość witaminy A i K. Wystarczy zjeść 100 g szpinaku, aby zapewnić sobie ponad 6-krotną zalecaną dzienną dawkę witaminy K i 188% zalecanej dawki witaminy A.
Szpinak zawiera również duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy C i E
Minerały to mangan, magnez, potas, żelazo oraz wapń, cynk, fosfor, miedź, selen i sód.
Korzyści z włączenia go do jadłospisu są ogromne. Regularne spożywanie szpinaku może:
- zapobiegać astmie ze względu na wysoki poziom beta-karotenu,
- obniżać ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu,
- wzmacniać strukturę kości za sprawą witaminy K,
- poprawiać stan skóry dzięki połączonemu działaniu witaminy A i E,
- zapobiegać wypadaniu włosów
- działać przeciwzapalnie.
Szpinak w kuchni
Szpinak ma dosyć charakterystyczny smak, można go przyrządzać na wiele sposobów. Można jeść świeże liście szpinaku jako dodatek do kanapek czy do sałatki. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami: pleśniowymi, fetą, parmezanem i oscypkiem. Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą z oliwek, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty.
Idealne przyprawy do szpinaku to czosnek, gałka muszkatołowa, cebula, a także pieprz kajeński i kardamon.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szpinaku uczniowie ZSEG W Cieszynie w ramach zajęć praktycznych wykonali różne potrawy z udziałem zielonego warzywa.
Młodzież z klas: 2TŻP (technik żywienia i usług gastronomicznych) i 3KA (kucharz) zachęcają do ugotowania pysznego Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
- 250 g makaronu typu tagliatelle
- 200 g szpinaku
- 200 g pieczarek
- 450 g łososia
- 100 g groszku zielonego z puszki lub mrożonego
- 1 szklanka śmietany 12%
- sól morska i pieprz biały
Przygotowanie:
Szpinak umyć, pieczarki pokroić na plastry. Łososia podsmażyć na oleju w kawałkach wielkości 2-3 cm, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, w międzyczasie podsmażyć na patelni pieczarki i dodać groszek zielony. Po kilku minutach dorzucić liście szpinaku i wszytko wymieszać. Całość przyprawić. W dużym garnku lub na patelni połączyć gorący makaron, warzywa, łososia i śmietanę. Wymieszać i podać.
SMACZNEGO!!!
A.P
nauczyciel ZSEG w Cieszynie
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.