Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
„Mistrza Szkolnej Patelni” w Zespole Szkół Przyrodniczo - Technicznych w Międzyświeciu
30 marca 2015 roku w naszej szkole odbył się I Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Do konkursowej rywalizacji stanęło pięć dwuosobowych zespołów: byli to uczniowie klasy II i IV Technikum Żywienia oraz II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz. Mieli za zadnie sporządzić danie główne i deser nawiązujące do Świąt Wielkanocnych. Potrawy świąteczne kusiły wyglądem, zapachem oraz oczywiście smakiem.
Zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Marzena Konieczny - właścicielka stołówki „Maja” w Skoczowie, Wioletta Lanc – z Wydziału Edukacji Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Tomasz Żabiński – dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Katowicach, Karol Chwastek – właściciel Ubojni Bydła w Dębowcu oraz Danuta Kryska – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Szkolnej Patelni zdobyły uczennice klasy IV Technikum Żywienia, Dominika Malik i Katarzyna Gabzdyl za: „Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami okraszonymi skwarkami” oraz „ Babkę śmietankową z bakaliami”.
Drugie miejsce: Elżbieta Kohut i Katarzyna Kłoda z klasy IVTŻ z potrawę: „Żurek wielkanocny” oraz „Błyskawiczna pascha”.
Trzecie miejsce: Adam Baron i Arkadiusz Krzykwa z klasy II ZSZ za potrawę: „Żurek w chlebie” oraz „Lukrowana babka”. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, pomysłowości, inicjatywy oraz poczucia estetyki.
Konkurs przygotowały: p. Małgorzata Dziendziel i p. Urszula Bury
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.