Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Nagrodzone pierniki z ZSGH w Wiśle
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle: Karolina Pogorzelska, Alicja Łacek z klasy 2HG, Małgorzata Łacek, Karolina Skurzok, z klasy 2GG, Mikołaj Bebek i Anna Poloczek z klasy 3TG, wzięli udział w I ogólnopolskim konkursie artystycznego dekorowania pierników dla uczniów szkół gastronomicznych „dekor – PIERNIK – art”, organizowanego przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie.
Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu własnoręcznie wypieczonego piernika, do zdobienia którego należało użyć lukru. Wymiary pracy nie mogły przekroczyć rozmiarów 30cm x 30cm, praca mogła składać się z jednego lub kilku pierników. Zabronione natomiast było użycie gotowych elementów dekoracyjnych.
Udział w konkursie zdeklarowało aż 65 uczniów z całej Polski. Nadesłane prace konkursowe były oceniane przez profesjonalne jury, składające się wybitnych cukierników: Anny Dziedzic „Lukrowanki Anki”, Agaty Kubackiej z konińskiej „Słodkolandii”, Daniela Bauera, Igi Sarzyńskiej – Komorowskiej i Pawła Mieszały. Na zwycięzcę konkursu czekał profesjonalny kurs pracy z lukrem królewskim.
Całe święta z niecierpliwością czekaliśmy na ogłoszenie wyników, emocje rosły z każdą godziną, ponieważ prace były na wysokim poziomie. Wreszcie jury podało wyniki.
Werdyktem jury II miejsce w ogólnopolskim konkursie zajął Mikołaj Bebek ze swoimi pierniczkami wykonanymi wzorem krzyżykowym.
Mikołaj w swoim zgłoszeniu napisał „Moją pasją jest cukiernictwo. Pierniki zostały upieczone według receptury mojej babci. Zdobienie pierników wykonałem metodą haftu krzyżykowego, który jest wykorzystywany w naszych tradycyjnych wyrobach oraz strojach regionalnych. Każdy piernik tworzę samodzielnie według własnego projektu i staram się, aby były to niepowtarzalne i oryginalne wzory”.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, życząc im niekończącej się pasji do cukiernictwa, a Mikołajowi jeszcze raz gratulujemy wygranej.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.