Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Podium w Skoczowie zdominowane przez uczennice z Wisły
W niedzielę 9 września w Skoczowie odbyły się „Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych”. Organizatorem tego wydarzenia było Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj” przy wsparciu i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny oraz firmy Chojna Group. Udział w imprezie wzięły szkoły z Bielska Białej, Cieszyna i Wisły. Przedmiotem konkursu było danie główne, którego obowiązkowym składnikiem był sum afrykański.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur)
II etap - konkurs kulinarny.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowały uczennice w składzie: Nikola Kubaczka z klasy 3TG, Kinga Klimowska z klasy 3TG, Katarzyna Procner z klasy 2TG, które do konkursu przygotowała pani Iwona Gomola
Dania konkursowe:
Nikola- Sum w cukini / Kasza jaglana / Mus pomidorowo cukiniowy / Sakiewki z orzechami / Krewetki
Kinga- Roladki z suma / Szpinak / Pieczone ziemniaki
Kasia- Sum w panierce / Salsa z mango / Chrust / Sos maślany
Uczennice zmieściły się w regulaminowym czasie 90 minut. Otrzymały wiele pochwał od jury technicznego za dobre przygotowanie, wykorzystanie sezonowych składników, porządek na stanowisku pracy. Również prezentacja wykonanych przez nie dań zyskała ogólne uznanie w ocenie jury degustacyjnego.
W efekcie dziewczęta zdominowały całe podium:
Nikola Kubaczka I miejsce – bon o wartości 500zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni
Kinga Klimowska II miejsce – bon wartości o 350zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni
Katarzyna Procner III miejsce – bon o wartości 250zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.