Podium w Skoczowie zdominowane przez uczennice z Wisły

 W niedzielę  9 września w Skoczowie odbyły się „Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych”. Organizatorem tego wydarzenia było Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj” przy wsparciu i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny oraz firmy Chojna Group. Udział w imprezie wzięły szkoły z Bielska Białej, Cieszyna i Wisły. Przedmiotem konkursu było danie główne, którego obowiązkowym składnikiem był sum afrykański.

Konkurs składał się z dwóch etapów:

I etap - kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur)

II etap - konkurs kulinarny.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowały uczennice w składzie: Nikola Kubaczka z klasy 3TG, Kinga Klimowska z klasy 3TG, Katarzyna Procner z klasy 2TG, które do konkursu przygotowała pani Iwona Gomola

Dania  konkursowe:

Nikola- Sum w cukini / Kasza jaglana / Mus pomidorowo cukiniowy / Sakiewki z orzechami / Krewetki

Kinga-  Roladki z suma / Szpinak / Pieczone ziemniaki

Kasia- Sum w panierce / Salsa z mango / Chrust / Sos maślany

Uczennice zmieściły się w regulaminowym czasie 90 minut. Otrzymały wiele pochwał od jury technicznego za dobre przygotowanie, wykorzystanie sezonowych składników, porządek na stanowisku pracy. Również prezentacja wykonanych przez nie dań zyskała ogólne uznanie w ocenie jury degustacyjnego.

W efekcie dziewczęta zdominowały całe podium:

Nikola Kubaczka I miejsce – bon o wartości 500zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni

Kinga Klimowska II miejsce – bon wartości  o 350zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni

Katarzyna Procner III miejsce – bon o wartości 250zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni.

 

 

 

 

 

 

 

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją