Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Podróż kulinarna przez regiony Polski
Polskę można poznawać na różne sposoby, jednym z nich jest kulinarna podróż przez regiony Polski. Wpływ na różnorodność potraw regionalnych miało wiele czynników: różnorodność klimatu, gleby, hodowla zwierząt i uprawa roślin. Dużą rolę odegrały wpływy kuchni obcych narodów, wydarzenia historyczne. Smaki Śląska, Małopolski, Warmii i Mazur, Wielkopolski, Kujaw, Podlasia poznawali uczniowie klas III (kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych) z ZSEG w Cieszynie na zajęciach zdalnych z pracowni technologicznej. Stosując regionalne surowce, przyprawy i techniki przygotowywali: jaskółcze gniazda i kluski śląskie ze Śląska, pierogi z poganką z kuchni małopolskiej. Pyry z gzikiem, szneki z glancem reprezentowały kuchnie wielkopolską a kartacze z mięsem (cepeliny) kuchnię podlaską. Nie zabrakło plińców z pomoćką i marchwi po mazursku, farszynek z mazuri małopolskich małdrzyków krakowskich.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.