Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Sukces Patelnioka w XX Jubileuszowym Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

W piątek 8 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie odbył się XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Uroczystość jubileuszowa rozpoczęła się wręczeniem statuetek sześciu szkołom, które od 20 lat aktywnie uczestniczą w konkursie, wśród wyróżnionych znalazł się  również Zespół Szkół Gastronomicznych w Wiśle. Jak podkreśliła pani wicedyrektor Dorota Romańska ZSGH przyjeżdżała do Krakowa 18 razy przygotowując uczniów do konkursu w kategoriach kelner, barman, jak i  kucharz. W każdej z nich zajmowała miejsce na podium. To dla szkoły, nauczycieli oraz uczniów niezwykłe wyróżnienie.

Dziedzictwo kulinarne to przewodni temat tegorocznego konkursu, w którym  w każdej kategorii należało nawiązać do tradycji, dodatkowo kucharze komponując zakąskę zimną musieli użyć produktów regionalnych, certyfikowanych lub chronionych nazwą. Udział w edycji krajowej  zdeklarowało 27 szkół, a w edycji zagranicznej szkoły  z Cypru, Gruzji, Słowacji, Czech, Niemiec, Chin i Holandii. Szkołę z Wisły w kategorii barman reprezentował Jeremiasz Bujok, reprezentantką w kategorii kucharz była Nikola Kubaczka, oboje z klasy 3TG. Jeremiasz, którego opiekunem była pani Dorota Mendrek, przygotował drinka o nazwie „White Man”, za który otrzymał wyróżnienie. Nikola, której opiekunem była pani Iwona Gomola przygotowała zakąskę rybną „Opalanego pstrąga  wędzonego / orzecha laskowego w słonym karmelu/ żelka z soku z jęczmienia/ chipsa z pstrąga/ palonego  pora / karmelizowaną kiszoną kapustę / karmelizowaną gruszkę / sos śliwkowy”. Za tę właśnie potrawę Nikola otrzymała II miejsce, piękne nagrody rzeczowe oraz voucher o wartości 700 zł ufundowany przez Krakowską Szkołę Restauratorów na realizację warsztatów kulinarnych doskonalących jej umiejętności zawodowe. Dodatkowo Nikola otrzymała wyróżnienie portalu Cookpad w kategorii najlepszy kucharz.

Uczniom  gratulujemy, życząc sukcesów w kolejnych konkursach.

Iwona Gomola

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.