Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Światowy Dzień Czekolady z certyfikatem fair trade na skoczowskich Bajerkach
Cukiernicy z kl. 2 C z ZSTiO w Skoczowie z okazji „Światowego Dnia Czekolady” próbowali czekoladę i cukierki z certyfikatem fair trade na zajęciach z technologii w produkcji cukierniczej.
W Polsce święto czekolady przypada 12 kwietnia. To idealna okazja, aby móc spróbować słodkości bez wyrzutów sumieniaJ. Oprócz degustacji, również uczniowie przeglądali prasę branżową, zaznajomili się z etapami produkcji czekolady, jak poznać czekoladę dobrej jakości oraz w jaki sposób można wyprodukować czekoladę ręcznie.
Ten smakołyk jest mieszanką miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego do 31% oraz cukru i ewentualnie innych dodatków aromatyczno – smakowych. Nie od dziś wiadomo, że podnosi ona poziom endorfin tj. ”hormonów szczęścia”, w związku z tym działa kojąco na układ nerwowy. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Niestety czekolada jest produktem wysokokalorycznym, ale jeżeli będziemy spożywali ją w umiarkowanych ilościach i dobrej jakości, np. fair trade, na pewno nam nie zaszkodzi! Najlepiej spożywać czekoladę gorzką, zawiera sporo magnezu.
Również przy tej okazji wspomniano o tym dlaczego warto kupować produkty Sprawiedliwego Handlu – te wiadomości uczniowie mogli przeczytać na ulotkach.
Przypominamy, że Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących bierze udział w projekcie edukacyjnym Sprawiedliwi, aktywni, świadomi – budowa podstaw dla kampanii „Szkół Przyjaznych dla Sprawiedliwego Handlu”.
Światowy Dzień Czekolady jest doskonałą okazją do wypróbowania nowego przepisu, którego głównym składnikiem jest czekolada.
Przepis na ciasto mocno czekoladowe, polecane przez cukierników ZSTiO w Skoczowie:
2 gorzkie czekolady – posiekać na małe kawałeczki
200 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
kubek naturalnego jogurtu (ok. 150 g)
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
150 g powideł lub musu jabłkowego
otarta lub kandyzowana skórka z ekologicznej pomarańczy
220 ml mleka
ok. 1 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki sody
Zmieszać osobno składniki suche i osobno składniki płynne, a następnie razem wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć na blaszkę o rozmiarach ok. 30x40 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180ºC. Piec ok. 45 minut, Az ciasto będzie odchodzić od brzegów. Można wykonać „próbę patyczka” – po wbiciu do ciasta np. wykałaczki i wyjęciu jej, ma ona pozostać sucha. To oznacza, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu można oblać roztopioną czekoladą lub popisać dekoracyjnie sosem daktylowym. Mniam!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.