Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Światowy Dzień Muffinka

Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie. To ciastko z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z czekoladą, bakaliami, owocami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, oliwkami, serem, mięsem).

 Muffiny w pierwsze wersji sporo różniły się od tych, które znamy z czasów obecnych.

 Początkowo były deserem dedykowanym mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony.

Za ziemię ojczystą muffinów, uznaje się kraje anglosaskie.  Pierwsze muffiny produkowano z resztek chleba, masy na ciasto oraz ugotowanych
i rozgniecionych ziemniaków. Z masy lepiło się grube placki a następnie smażyło na dużej, rozgrzanej płycie w specjalnych obręczach, pozwalających muffinkom na zachowanie odpowiedniego kształtu. Były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, miały postać grubych placków.

Wygląd i smak muffinków, które znamy teraz, to zasługa Amerykanów . Od angielskich odróżnia je między innymi konsystencja ciasta – amerykańskie babeczki robione są z rzadkiego ciasta (przypominającego ciasto na naleśniki) natomiast  do wypiekania  stosuje się  pojedyncze foremki, które nadają masie kształt malutkiego ciasta.

Uczniowie pionu gastronomicznego ZSEG w Cieszynie postanowili uczcić to święto i przygotować pyszne babeczki. Młodzież kształcąca się na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner i cukiernik upiekła takie oto słodkości. Dzielą się również przepisem na muffiny ( ciasto podstawowe do którego można dodawać wg własnego pomysłu i kreatywności różne dodatki) 

Muffiny – ciasto podstawowe

Mąka pszenna             320g

Mleko                         200ml

Olej                             100 ml

Jajko                           1sz (duże)

Cukier                          40g

Proszek do pieczenia 8g

Wykonanie:

Produkty płynne: jaja, mleko, olej – ubić. Produkty suche: mąka, proszek do pieczenie – przesiać, dodać cukier, wymieszać. Do suchych składników wlać wcześniej przygotowaną masę, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych foremek lub papilotów, napełnić do 2/3 wysokości, piec w temp. 190 st. C przez ok. 15-20 min.

 Do ciasta przed wypiekiem można dodać pokrojoną czekoladę, owoce, kakao, cukier waniliowy, cynamon, bakalie, dżem.

 Po wystudzeniu wyjąć z foremek, udekorować wg uznania. Z przepisu otrzymamy ok. 12 szt.

 

Inne przepisy znajdziesz na stronie naszej szkoły w zakładce „Smaki Londzina” https://www.zseg.cieszyn.pl/strony/27,aktywnosci-uczniow

 

SMACZNEGO!!!

źródło:
dodał: autor

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2021-04-01 16:14:19
wyśmienity cwaniaczek: SYF JAK HUJ I TYLE W TEMACIE --- PROSZKOWY PRZYSMAK DLA COTEŁÓW I BURACZEŁÓW
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.