Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Światowy Dzień Muffinka
Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie. To ciastko z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z czekoladą, bakaliami, owocami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, oliwkami, serem, mięsem).
Muffiny w pierwsze wersji sporo różniły się od tych, które znamy z czasów obecnych.
Początkowo były deserem dedykowanym mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony.
Za ziemię ojczystą muffinów, uznaje się kraje anglosaskie. Pierwsze muffiny produkowano z resztek chleba, masy na ciasto oraz ugotowanych
i rozgniecionych ziemniaków. Z masy lepiło się grube placki a następnie smażyło na dużej, rozgrzanej płycie w specjalnych obręczach, pozwalających muffinkom na zachowanie odpowiedniego kształtu. Były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, miały postać grubych placków.
Wygląd i smak muffinków, które znamy teraz, to zasługa Amerykanów . Od angielskich odróżnia je między innymi konsystencja ciasta – amerykańskie babeczki robione są z rzadkiego ciasta (przypominającego ciasto na naleśniki) natomiast do wypiekania stosuje się pojedyncze foremki, które nadają masie kształt malutkiego ciasta.
Uczniowie pionu gastronomicznego ZSEG w Cieszynie postanowili uczcić to święto i przygotować pyszne babeczki. Młodzież kształcąca się na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner i cukiernik upiekła takie oto słodkości. Dzielą się również przepisem na muffiny ( ciasto podstawowe do którego można dodawać wg własnego pomysłu i kreatywności różne dodatki)
Muffiny – ciasto podstawowe
Mąka pszenna 320g
Mleko 200ml
Olej 100 ml
Jajko 1sz (duże)
Cukier 40g
Proszek do pieczenia 8g
Wykonanie:
Produkty płynne: jaja, mleko, olej – ubić. Produkty suche: mąka, proszek do pieczenie – przesiać, dodać cukier, wymieszać. Do suchych składników wlać wcześniej przygotowaną masę, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych foremek lub papilotów, napełnić do 2/3 wysokości, piec w temp. 190 st. C przez ok. 15-20 min.
Do ciasta przed wypiekiem można dodać pokrojoną czekoladę, owoce, kakao, cukier waniliowy, cynamon, bakalie, dżem.
Po wystudzeniu wyjąć z foremek, udekorować wg uznania. Z przepisu otrzymamy ok. 12 szt.
Inne przepisy znajdziesz na stronie naszej szkoły w zakładce „Smaki Londzina” https://www.zseg.cieszyn.pl/strony/27,aktywnosci-uczniow
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.