Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Uroczystość PRYMUS 2016 w ZSTiO w Skoczowie

W dniu 16.03.2016 roku w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie po raz siedemnasty odbyła się uroczystość „Prymus”. Nagrodzono na niej uczniów wyróżniających się w nauce i w życiu szkoły. Uczniowie zostali nagrodzeni za osiągnięcia naukowe, techniczne i sportowe.

W uroczystości uczestniczyli rodzice prymusów, nauczyciele, pracodawcy oraz  zaproszeni goście. Wśród nich znaleźli się: Janusz Król Starosta Powiatu Cieszyńskiego, Tadeusz Mendrek Członek Zarządu Powiatu Cieszyńskiego, Ludwik Kuboszek Przewodniczący Rady Powiatu Cieszyńskiego, Michał Rajwa Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Mirosław Sitko Burmistrz Miasta Skoczów, Beata Macura Sekretarz Miasta Skoczów i Emil Hławiczka emerytowany dyrektor szkoły. W uroczystości uczestniczyli również dyrektorzy gimnazjów, których absolwentami byli nagradzani uczniowie. Byli to: pani Felicja Dudzińska – Dyrektora Gimnazjum w Dębowcu, pani Halina Gatner  -  Dyrektora Gimnazjum nr 1 w Skoczowie, pani  Urszula Kossakowska -  Dyrektora Gimnazjum nr 4 w Skoczowie, pani Irena Krypczyk – Dyrektora Gimnazjum w Pierśćcu, pan Czesław Marcjasz – Dyrektor Gimnazjum w Brennej i Pani Ewa Nędzi – Wicedyrektor Gimnazjum w Górkach Wielkich.

Dyrektor ZSTiO w Skoczowie, pan Tadeusz Gaś, witając gości, przypomniał o skromnym jubileuszu szkoły, który jest obchodzony w tym roku, a mianowicie o 30. rocznicy działalności szkoły zawodowej w siedzibie przy ulicy Góreckiej 65. Skoczowska szkoła, kształcąca zawodową kadrę dla potrzeb przemysłu, rzemiosła i handlu, działa już od końca XIX wieku i na przestrzeni ponad 130 lat pracy kilkakrotnie zmieniała swe siedziby. Ostatecznie wiosną 1986 roku znalazła swoje miejsce właśnie na Góreckiej 65. Jak zaznaczył pan dyrektor „Tutaj z biegiem lat, opierając się zmianom systemowym i różnego rodzaju koniunkturom, ukształtowała się placówka oświatowa, która podąża za zmianami
i potrzebami rynku pracy i kształci kolejne roczniki „zawodowców”.

Nagrody trafiły do tych, którzy w roku 2015 uzyskali najwyższe oceny. Wyróżnieni zostali najlepsi uczniowie z każdego typu szkoły, wchodzącej w skład ZSTiO, czyli z Technikum i z Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Nagrody ufundowała Rada Rodziców, wspierana finansowo przez Bank Spółdzielczy w Skoczowie. 

Grupę prymusów stanowili: Jakub Hutyra, Piotr Kawik, Sara Czupalla, Wojciech Waleczek, Natalia Klajmon, Patrycja Kumorek, Nikolina Ślęk, Adrian Neniczka, Dominika Rusin i Samanta Wawrzyczek. W gronie uczniów nagrodzonych za osiągnięcia naukowe, techniczne i sportowe znaleźli się: Jan Salik, Julia Chrzanowiecka, Amadeusz Dzius, Dominika Dańska, Izabela Kisiała, Krystian Holubek, Mateusz Kossowski, Adrian Staniek, Aureliusz Szołdra, Ewelina Wychadańczuk, Roman Gazda, Piotr Pilak, Sonia Zorychta i Jan Kożusznik.

Oprawę całej uroczystości stanowił program artystyczny, przygotowany przez grupę uczniów z Technikum pod kierunkiem pani Elżbiety Hutyry, nauczyciela języka polskiego. Była to piękna inscenizacja  słowno – muzyczna, oparta m.in. na utworach Wisławy Szymborskiej.

Uroczystości towarzyszył poczęstunek przygotowany przez uczniów ZSTiO pod kierunkiem pani Joanny Gwizdały, nauczyciela przedmiotów zawodowych branży spożywczo – cukierniczej. Goście mieli okazję spróbować m.in. konkursowego ciasta, upieczonego przez uczennice z klasy 2b  Justynę Czuj i Natalię Burawę. Był to popisowy przysmak buraczkowo-migdałowy z marmoladką z suszonych moreli, który debiutował kilka dni wcześniej na Ogólnopolskim konkursie cukierniczym „Zdrowo, smacznie, artystycznie” w Katowicach, podczas targów cukierniczych „Sweet targ”. Wypiek uczennic z naszej szkoły został dostrzeżony i doceniony przez zawodowe jury konkursu – ciasto zdobyło III miejsce.

Po zakończeniu uroczystości, goście mieli możliwość pozwiedzania szkoły, zapoznania się z nowym wyposażeniem pracowni przedmiotowych (np. stanowiska diagnostycznego w pracowni pojazdów samochodowych), a na koniec jeszcze dodatkowo zostali obdarowani wypiekami uczniów Szkoły Zasadniczej, którzy kształcą się w zawodzie piekarz.

Cała uroczystość przebiegła w bardzo miłej i jednocześnie podniosłej atmosferze. Pan Starosta Janusz Król pogratulował wszystkim „prymusom” osiągniętych wyników, a Dyrekcji ZSTiO złożył życzenia dalszego rozwoju szkoły oraz kontynuowania tak pięknej tradycji, jaką stało się coroczne honorowanie uczniów osiągających najlepsze wyniki w nauce i sporcie.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.