Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Warsztaty kulinarne
19.02.2015 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle wzięli udział w warsztatach na temat kuchni bałkańskiej, które odbyły się w Etno Chacie Topolej w Goleszowie.
Udział w warsztatach był możliwy dzięki Stowarzyszeniu Beskidzkie Smaki, które aktywnie wspiera szkołę w organizacji warsztatów i konkursów, jak też dzięki pani Anecie Okupskiej - Pońc, właścicielce Chaty Topolej oraz panu Mirosławowi Procnerowi, który zorganizował transport.
Etno Chata Topolej swoim klientom oferuje pokoje urządzone w stylu różnych kultur świata. Organizuje również warsztaty tematyczne dla szkół „ Poznajemy kultury świata”. W trakcie zajęć uczniowie spotkali się Nikolajem Donczewem – smakoszem i miłośnikiem kuchni bułgarskiej. Opowiedział on uczniom o swoich podróżach po Bułgarii a w szczególności o jej kuchni. Zaprezentował również zdjęcia oraz filmy ukazujące techniki sporządzania dań regionalnych. Uczestnicy warsztatów poznali także krótki opis kuchni bułgarskiej, który Nikolaj Donczew sporządził w trakcie swoich podróży. Oto fragment:
Bułgarska kuchnia
Bułgarskie szybkie śniadanie (byrza zakuska)
Bułgarzy codziennie rano ustawiają się w kolejce po ciepłe i świeże wypieki w piekarenkach (baniczarnicach). Można tu kupić "banicę" (ciasto francuskie) z białym serem, szpinakiem lub z kaszkawałem (żółtym serem) i szynką. Pyszne są też kifle (rogaliki) z czekoladą, marmoladą, lub budyniem. Wszystkie te smakołyki popić można "kiselo mliako" lub "airanem" (kiselo mliako z wodą). Dla odważnych i ciekawych warta skosztowania jest "boza"(napój pszenny).
Innym przysmakiem śniadaniowym jest "strandżanka" (kromka chleba zapiekana z "kajma"- mięsem mielonym) posypana "szareną solą"(mieszanką przypraw).
Pora obiadu - obiadna pocziwka to rzecz święta dla Bułgarów. Wszystkie restauracje oprócz dań z karty , serwują "gotweno menu" dania typowo obiadowe (dania dnia). Obiadno menu nie znajdziesz w ogólnej karcie, gdyż dania obiadowe wypisywane są najczęściej odręcznie i na osobnej kartce.
Bułgarzy - tak jak wszyscy południowcy -celebrują spożywanie posiłków. Mają swoje zwyczaje i nawyki ,swoje specyficzne smaki i przyprawy, swoją kolejność dań- co nie do końca jest dla nas zrozumiałe :))
Do każdego dania podawany jest chleb- biały, podobny do naszych bułek. Sałatki - w szczególności ta najbardziej znana SZPOSKA SAŁATA - podawana jest jako rodzaj przystawki.
Ciekawostka - zupy Bułgarzy spożywają do południa. W porze obiadowej zupę zastępuje się właśnie sałatką :))
Kolejna ciekawostka - dania często podawane są letnie! Dla nas niewybaczalne, dla Bułgarów całkowicie normalne.
Kilka pysznych potraw z menu obiadowego:
-"pileszka supa" - rosół z kurczaka z makaronem, zabielany kwaśnym mlekiem
-"supa topczeta" - rosół wieprzowy z kuleczkami mięsnymi (z kajmy) i makaronem
-"teleszka supa" - rosół wołowy
-"szkembe" - flaczki (proponowane z dodatkiem czosnku z octem)
-"tarator" - na zimno - kwaśne mleko, ogórek, orzechy gniecione, koperek, pietruszka, czosnek.
-"bob czorba" - zupa fasolowa z warzywami
-"musaka" - ziemniaki z kajmą zapiekane z jajkiem podawane z kwaśnym mlekiem,
-"kjufteta i kebabczeta" - mięso mielone (kajma) na grillu,
-"szopska sałatka" - pomidory, ogórki, cebula, papryka i najważniejsze "syreni" biały słony ser,
-"pylnene czuszki" -papryka nadziewana ryżem i kajmą (mielonym mięsem) podawane z kwaśnym mlekiem,
-"kjufteta po gradinarski" - mielone z warzywami
-"pile z oris" - kurczak z ryżem (dzieciaki jedzą to ze smakiem)
-"pile z zele" - kurczak w kapuście (podobne do bigosu)
-"swinsko z zele" - wieprzowina w kapuście (podobne do bigosu)
-"sarmi" - popularny przysmak z mięsa mielonego i ryżu, zawinięte w liście kapusty lub winogron podawane z kwaśnym mlekiem,
-"pyrżeni tykwiczki z kiselo mliako" - plasterki cukini opiekane w mące polane delikatnie kwaśnym mlekiem,
-"misz masz" - forma jajecznicy z białym serem, papryką, cebulką,
-"lutenica" - przecier paprykowy - dobry dodatek do mięs, frytek, itp.
Uczniowie podzieleni na grupy pod okiem państwa Donczew sporządzali typowe dania kuchni bułgarskiej: sałatę szposką z dodatkiem solonego sera białego smakiem przypominającym troszkę fetę oraz giuwecz - gulasz mięsny z dodatkiem ziemniaków i lutenicy. Potem wspólnie degustowali sporządzone potrawy, które zdaniem wszystkich były pyszne. Zadowoleni czekają na kolejne warsztaty.
Iwona Gomola
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.