Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Warsztaty kulinarne w Zabłociu
27 marca odbyły się w Zabłociu warsztaty kulinarne pn. „Wokół Wielkanocnego stołu”. Organizatorem imprezy były świetlice środowiskowe Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Strumieniu, które w ten sposób chciały przybliżyć kulinarne zwyczaje związane z Wielkanocą.
Każda placówka samodzielnie przygotowała menu, a znalazły się w nim: kanapeczki wiosenne z przeróżnymi pastami, nadziewane jajeczka, sałatka jarzynowa, faszerowane szyneczki, mini babeczki wielkanocne i wiosenne „ślimaczki” z ciasta francuskiego. Zgodnie z tradycją, o której w piękny sposób opowiedziała zaproszona na tą okazję Pani Janina Motylewska, na stole pojawił się żur z białą kiełbasą, regionalny „murzin Wielkanocny” oraz pisanki i baranek.
Całość dopełnił wystrój stołów przygotowanych przez uczestników pod okiem Pani Agaty Gruszki, florystki z Chybia. Do tak przygotowanych stołów, uginających się od pyszności, zaproszono wszystkich uczestników, by podczas degustacji ocenili wspólną pracę. Wszystkie dania zostały ocenione celująco! Kulinarna wiedza została pogłębiona przez uczestników i może ktoś będzie miał ochotę zgłosić się w przyszłości do telewizyjnego programu kulinarnego.
Agnieszka Korzeniewska
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.