Wyróżnienie dla uczniów z Wisły

W dniu 4 marca 2017 reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle wzięli udział w XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie.  Jest to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 r., w której biorą udział zawodnicy z Polski i zagranicy. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych.

W kategorii barmańskiej udział wzięło 12 uczniów, 9 z Polski i 3 z zagranicy. Zawodnicy  mieli przygotować soft drinka do 90ml z 5 składników w ciągu 5min oraz ozdobę. Czas na zrobienie ozdoby nie był określony. Jury techniczne oceniało prawidłowość przygotowania drinka w określonym czasie a jury degustacyjne przyznawało punkty za wygląd, zapach i smak. Reprezentantka ZSGH Kornelia Lapczyk z kl. III Ha w tej kategorii zajęła  5 miejsce i otrzymała wyróżnienie.

W kategorii kucharskiej udział wzięło 32 zawodników. Kucharze w ciągu 120 minut musieli sporządzić 10 porcji zakąski zimnej z dowolnych składników, których kompozycja miała przenieść jury w „podróż przez smaki”. Reprezentant Wisły Karol Procner z klasy IV TG, przygotował zakąskę „Podróż w Beskidy”, na którą składały się sos z borówki brusznicy, sos szalotkowo-cebulowy, żel dyniowy, mus z foie gras oraz babeczkę ptysiową. Karol zajął IV miejsce i otrzymał wyróżnienie.

źródło:
dodał: autor
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją