Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Z pasją gotowali i miksowali w Wiśle

W środę 10 kwietnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle po raz dziewiąty odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Gotuj z pasją” w kategorii kucharz „Ryby w tradycji kuchni polskiej” i w kategorii barman „Ja za barem”. Organizatorem  konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Pomysłodawczynią i koordynatorem tegoż przedsięwzięcia była nauczycielka przedmiotów zawodowych, pani Iwona Gomola. Konkurs był podsumowaniem realizowanego w szkole zadania publicznego, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie, skierowanego  do uczniów ZSGH oraz uczniów klas gimnazjalnych i ósmoklasistów. Głównymi celami realizowanego zadania były intensywna promocja potencjału edukacyjnego i doskonalenie umiejętności zawodowych. Poprzedzeniem konkursu był cykl warsztatów poświęconych tematyce ryb w kuchni polskiej.

Dzień konkursowy uświetniły pokazy barmańskie i baristyczne w wykonaniu Marka Wnęka z palarni kawy Buena Cafe oraz Jarosława Zawadzkiego z SCM Monin współpracujących z Fundacją Alternative braci Kos, współorganizatorów konkursu  i pomysłodawców  projektu „Ja za barem”. Odbyły się mini konkursy dla uczniów i opiekunów. Do dyspozycji gości przez cały dzień była kawiarenka, w której serwowano gorące i zimne dania oraz słodki bufet. Galę finałową, demonstrując przybyłym gościom namiastkę pięknej tradycji i kultury śląskich górali, rozpoczął występ zespołu regionalnego Koniaków z Koniakowa pod dyrekcją pani Urszuli Gruszki.

Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy i 11 barmanów z następujących szkół:

  • Zespół Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej;
  • Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie;
  • Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju;
  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim;
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wadowicach;
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach;
  • Zespół Szkół Nr 3 w Bochni;
  • Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach;
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących Centrum Kształcenia Praktycznego w Moszczanicy;
  • Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu;
  • Zespół Szkół Ogólnokształcących im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej;
  • Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle;
  • Szkoła z Bohumina z Czech.

Nad prawidłowością konkursu w kategorii kucharz czuwały dwa składy sędziowskie.

Skład jury degustacyjnego stanowili szefowie:

  • Adam Kajfosz – szef kuchni, dzięki któremu mogliśmy przeprowadzić szkolne warsztaty połączone z promocją szkoły;
  • Mateusz Guzik – szef kuchni Enoteka Pergamin w Krakowie;
  • Miłosz Kempka – Sous Chef restauracji Szara Gęś w Krakowie;
  • Konrad Klimek – szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku;
  • Maciej Ludorowski – szef kuchni w Dworze Kukuczka w Istebnej;
  • Michał Mleczko – szef kuchni w Karczmie Kubalonka w Istebnej;
  • Jarosław Lubecki – szef kuchni restauracji Angel`s Steak &Pub w Ustroniu;
  • Paweł Perfecki – szef kuchni restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie.

Skład jury technicznego stanowili szefowie:

  • Jakub Pustówka – kucharz w Hotelu Monopol w Katowicach;
  • Karol Procner – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
  • Paweł Cieślar – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
  • Dawid Cieślar – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
  • Damian Badura – kucharz w Prodiż Bistro & Nero – Fabryka Porcelany w Katowicach,
  • Dominik Witkoś – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
  • Dawid Lewandowski – kucharz w Villa Garden w Chorzowie;
  • Mateusz Doroluk – szef kuchni w Korbasowym Dworze.

Nad prawidłowością konkursu w kategorii barman czuwało jury w składzie:

  • Wojciech Urbański
  • Andrzej Kos
  • Piotr Kos
  • Adam Białczyk
  • Jarosław Zawadzki
  • Mirosław Procner
  • Maria Madej – prekursorka barmaństwa w ZSGH.

Konkurs odbył się dzięki ogromnemu  wsparciu  sponsorów, w tym:

  • Starostwa Powiatowego w Cieszynie;
  • Urzędu Miasta w Wiśle;
  • Miejskiego Centrum Kultury w Wiśle;
  • Stowarzyszeniu „Teraz Patelniok”;
  • Firmie Monin;
  • Radzie Rodziców przy ZSGH w Wiśle;
  • Nataszy Bebek – właścicielki Agroturystyki Maria i Natasza Bebek w Wiśle;
  • Restauracji Karczma Kubalonka w Istebnej;
  • Restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie;
  • Restauracji Szara Gęś w Krakowie;
  • Fundacji Alternative braci Piotra i Andrzeja Kos;
  • Restauracji Dwór Kukuczka w Istebnej;
  • Restauracji Enoteka Pergamin w Krakowie;
  • Restauracji Karczma u Karola w Wiśle;
  • Firmie Oerlemans;
  • Firmie Unilever;
  • Firmie Agri w Cieszynie;
  • Portalowi gastronomicznemu Cookpad.

Uczniowie walczyli o cenne nagrody rzeczowe, staże, vouchery na weekendowe pobyty w jednej z wiślańskich agroturystyk oraz vouchery do renomowanych restauracji.

W  kategorii kucharz  uczniowie sporządzali 4 porcje  dania zasadniczego na bazie ryb w czasie 2 godzin. W  kategorii barman  zawodnicy musieli sporządzić  napój mieszany bezalkoholowy w ilości 3 porcji w czasie 7 minut. Po zliczeniu punktacji jury wyłoniło zwycięzców.

W kategorii kucharz:

  • I miejsce Teresa Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Moszczanicy za „ Żywieckiego pstrąga z charakterem”.
  • II miejsce Anna Elsner z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim za „Polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo – ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego”.
  • III miejsce Rafał Moskała z Zespołu Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu za „ Pstrąga otulonego zielonym płaszczykiem z sosem ćwikłowym”.

Trzy wyróżnienia otrzymały uczennice z Zespołu  Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle:

  • I wyróżnienie Nikola Kubaczka.
  • II wyróżnienie Kinga Klimowska
  • III wyróżnienie Katarzyna Procner

W kategorii barman:

  • I miejsce otrzymał Jeremiasz Bujok z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle za „Crazy Cucumber”.
  • II miejsce otrzymała Izabella Nizioł z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni.
  • III miejsce otrzymała Natalia Szalbot z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle  za „ Aksamitny styl”.
  • I wyróżnienie otrzymała Nikola Kaleta z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej.
  • II wyróżnienie otrzymała Klaudia Tkacz z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.
  • III wyróżnienie otrzymała Paulina Rycko z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej.

Pozostali zawodnicy otrzymali drobne nagrody rzeczowe oraz dyplomy za udział.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.