Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Z pasją gotowali i miksowali w Wiśle
W środę 10 kwietnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle po raz dziewiąty odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Gotuj z pasją” w kategorii kucharz „Ryby w tradycji kuchni polskiej” i w kategorii barman „Ja za barem”. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Pomysłodawczynią i koordynatorem tegoż przedsięwzięcia była nauczycielka przedmiotów zawodowych, pani Iwona Gomola. Konkurs był podsumowaniem realizowanego w szkole zadania publicznego, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie, skierowanego do uczniów ZSGH oraz uczniów klas gimnazjalnych i ósmoklasistów. Głównymi celami realizowanego zadania były intensywna promocja potencjału edukacyjnego i doskonalenie umiejętności zawodowych. Poprzedzeniem konkursu był cykl warsztatów poświęconych tematyce ryb w kuchni polskiej.
Dzień konkursowy uświetniły pokazy barmańskie i baristyczne w wykonaniu Marka Wnęka z palarni kawy Buena Cafe oraz Jarosława Zawadzkiego z SCM Monin współpracujących z Fundacją Alternative braci Kos, współorganizatorów konkursu i pomysłodawców projektu „Ja za barem”. Odbyły się mini konkursy dla uczniów i opiekunów. Do dyspozycji gości przez cały dzień była kawiarenka, w której serwowano gorące i zimne dania oraz słodki bufet. Galę finałową, demonstrując przybyłym gościom namiastkę pięknej tradycji i kultury śląskich górali, rozpoczął występ zespołu regionalnego Koniaków z Koniakowa pod dyrekcją pani Urszuli Gruszki.
Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy i 11 barmanów z następujących szkół:
- Zespół Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej;
- Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie;
- Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju;
- Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim;
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wadowicach;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach;
- Zespół Szkół Nr 3 w Bochni;
- Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach;
- Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących Centrum Kształcenia Praktycznego w Moszczanicy;
- Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu;
- Zespół Szkół Ogólnokształcących im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej;
- Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle;
- Szkoła z Bohumina z Czech.
Nad prawidłowością konkursu w kategorii kucharz czuwały dwa składy sędziowskie.
Skład jury degustacyjnego stanowili szefowie:
- Adam Kajfosz – szef kuchni, dzięki któremu mogliśmy przeprowadzić szkolne warsztaty połączone z promocją szkoły;
- Mateusz Guzik – szef kuchni Enoteka Pergamin w Krakowie;
- Miłosz Kempka – Sous Chef restauracji Szara Gęś w Krakowie;
- Konrad Klimek – szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku;
- Maciej Ludorowski – szef kuchni w Dworze Kukuczka w Istebnej;
- Michał Mleczko – szef kuchni w Karczmie Kubalonka w Istebnej;
- Jarosław Lubecki – szef kuchni restauracji Angel`s Steak &Pub w Ustroniu;
- Paweł Perfecki – szef kuchni restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie.
Skład jury technicznego stanowili szefowie:
- Jakub Pustówka – kucharz w Hotelu Monopol w Katowicach;
- Karol Procner – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
- Paweł Cieślar – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
- Dawid Cieślar – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
- Damian Badura – kucharz w Prodiż Bistro & Nero – Fabryka Porcelany w Katowicach,
- Dominik Witkoś – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
- Dawid Lewandowski – kucharz w Villa Garden w Chorzowie;
- Mateusz Doroluk – szef kuchni w Korbasowym Dworze.
Nad prawidłowością konkursu w kategorii barman czuwało jury w składzie:
- Wojciech Urbański
- Andrzej Kos
- Piotr Kos
- Adam Białczyk
- Jarosław Zawadzki
- Mirosław Procner
- Maria Madej – prekursorka barmaństwa w ZSGH.
Konkurs odbył się dzięki ogromnemu wsparciu sponsorów, w tym:
- Starostwa Powiatowego w Cieszynie;
- Urzędu Miasta w Wiśle;
- Miejskiego Centrum Kultury w Wiśle;
- Stowarzyszeniu „Teraz Patelniok”;
- Firmie Monin;
- Radzie Rodziców przy ZSGH w Wiśle;
- Nataszy Bebek – właścicielki Agroturystyki Maria i Natasza Bebek w Wiśle;
- Restauracji Karczma Kubalonka w Istebnej;
- Restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie;
- Restauracji Szara Gęś w Krakowie;
- Fundacji Alternative braci Piotra i Andrzeja Kos;
- Restauracji Dwór Kukuczka w Istebnej;
- Restauracji Enoteka Pergamin w Krakowie;
- Restauracji Karczma u Karola w Wiśle;
- Firmie Oerlemans;
- Firmie Unilever;
- Firmie Agri w Cieszynie;
- Portalowi gastronomicznemu Cookpad.
Uczniowie walczyli o cenne nagrody rzeczowe, staże, vouchery na weekendowe pobyty w jednej z wiślańskich agroturystyk oraz vouchery do renomowanych restauracji.
W kategorii kucharz uczniowie sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb w czasie 2 godzin. W kategorii barman zawodnicy musieli sporządzić napój mieszany bezalkoholowy w ilości 3 porcji w czasie 7 minut. Po zliczeniu punktacji jury wyłoniło zwycięzców.
W kategorii kucharz:
- I miejsce Teresa Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Moszczanicy za „ Żywieckiego pstrąga z charakterem”.
- II miejsce Anna Elsner z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim za „Polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo – ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego”.
- III miejsce Rafał Moskała z Zespołu Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu za „ Pstrąga otulonego zielonym płaszczykiem z sosem ćwikłowym”.
Trzy wyróżnienia otrzymały uczennice z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle:
- I wyróżnienie Nikola Kubaczka.
- II wyróżnienie Kinga Klimowska
- III wyróżnienie Katarzyna Procner
W kategorii barman:
- I miejsce otrzymał Jeremiasz Bujok z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle za „Crazy Cucumber”.
- II miejsce otrzymała Izabella Nizioł z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni.
- III miejsce otrzymała Natalia Szalbot z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle za „ Aksamitny styl”.
- I wyróżnienie otrzymała Nikola Kaleta z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej.
- II wyróżnienie otrzymała Klaudia Tkacz z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.
- III wyróżnienie otrzymała Paulina Rycko z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej.
Pozostali zawodnicy otrzymali drobne nagrody rzeczowe oraz dyplomy za udział.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.