Żywieniowcy z Międzyświecia uczą się kuchni molekularnej

     Tuż przed feriami klasy technikum żywienia i kucharzy z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych z Międzyświecia uczestniczyły w niezwykłym pokazie kuchni molekularnej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej    w Katowicach. Warsztaty prowadził kucharz-naukowiec Łukasz Konik, znany szerszej publiczności z popularnych kulinarnych programów telewizyjnych, gdzie prezentuje swoje gastronomiczne wariacje.

Jak sam mówi o sobie:” Współpracuję z mediami branżowymi, gdzie wypowiadam się na tematy bliskie mojemu sercu. Gotowanie nie jest dla mnie tylko pracą. To codzienna sztuka tworzenia małych dzieł. Dzieł na miarę smakosza, którego lubię zaskakiwać pod względem wyglądu smaku i aromatu serwowanych mu potraw”.

Kreatywna kuchnia molekularna wykorzystuje wiedzę naukową dotyczącą gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych w oparciu o zastosowanie naturalnych składników.

Nasi uczniowie, uczestnicząc w tym niezwykłym pokazie, nie mogli się nadziwić jakie możliwości niesie kuchnia molekularna. Zaskoczeni doznaniami smakowymi i wizualnymi na pewno spróbują tworzenia tych niecodziennych potraw we własnej kuchni.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
kontakt z redakcją