Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Norweski łosoś w polskiej kuchni

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – NORGE to organizacja której jednym z głównych celów jest szeroko pojęta promocja ryb norweskich na rynkach całego świata. Od kilku lat prowadzi ona projekty adresowane do młodych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Projekt „Łosoś norweski w polskiej kuchni” został skierowany do uczniów 6 wybranych szkół w Polsce, w tym do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.

W pierwszym etapie programu znani i cenieni szefowie kuchni Andrzej Polan i Adam Chrząstkowski przeprowadzili jednodniowy warsztat kulinarny, w trakcie którego prezentowali i ćwiczyli z młodzieżą techniki cięcia, rozbioru łososia norweskiego oraz prezentowali nowe techniki kulinarne w zakresie przygotowania ryby.

            Po części warsztatowej ogłoszony został konkurs. Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i dania głównego  z łososia norweskiego i znajdujących się na stole składników, zgodnie z tematem konkursowym przygotowanym przez Jury. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą inwencją i przygotowali łososia na 40 różnych sposobów.

Z każdej grupy warsztatowej wyłoniona została para zwycięzców. W maju wezmą oni  udział w finale konkursu w Warszawie. Tam uczniowie będą startować w 2 konkurencjach – indywidualnej (parami) i grupowej (szkołami). Tematem wiodącym będzie oczywiście łosoś norweski i jego zastosowanie w polskiej kuchni. Jury konkursu powiększy się o norweskich mistrzów kulinarnych a finał konkursu zaszczyci Norweska Para Królewska, która w tych dniach złoży wizytę w Polsce.  Do warszawskiego finału z ZSGH w Wiśle zakwalifikowali się: Łukasz Świtała i Marek Pilch z klasy 1GK oraz Katarzyna Rusz i Miriam Cieślar z klasy 3TG.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2012-04-06 13:53:57
gość: Ma ocena będzie szybka- - chemią napasiona rybka.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.