Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Norweski łosoś w polskiej kuchni
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – NORGE to organizacja której jednym z głównych celów jest szeroko pojęta promocja ryb norweskich na rynkach całego świata. Od kilku lat prowadzi ona projekty adresowane do młodych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Projekt „Łosoś norweski w polskiej kuchni” został skierowany do uczniów 6 wybranych szkół w Polsce, w tym do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.
W pierwszym etapie programu znani i cenieni szefowie kuchni Andrzej Polan i Adam Chrząstkowski przeprowadzili jednodniowy warsztat kulinarny, w trakcie którego prezentowali i ćwiczyli z młodzieżą techniki cięcia, rozbioru łososia norweskiego oraz prezentowali nowe techniki kulinarne w zakresie przygotowania ryby.
Po części warsztatowej ogłoszony został konkurs. Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i dania głównego z łososia norweskiego i znajdujących się na stole składników, zgodnie z tematem konkursowym przygotowanym przez Jury. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą inwencją i przygotowali łososia na 40 różnych sposobów.
Z każdej grupy warsztatowej wyłoniona została para zwycięzców. W maju wezmą oni udział w finale konkursu w Warszawie. Tam uczniowie będą startować w 2 konkurencjach – indywidualnej (parami) i grupowej (szkołami). Tematem wiodącym będzie oczywiście łosoś norweski i jego zastosowanie w polskiej kuchni. Jury konkursu powiększy się o norweskich mistrzów kulinarnych a finał konkursu zaszczyci Norweska Para Królewska, która w tych dniach złoży wizytę w Polsce. Do warszawskiego finału z ZSGH w Wiśle zakwalifikowali się: Łukasz Świtała i Marek Pilch z klasy 1GK oraz Katarzyna Rusz i Miriam Cieślar z klasy 3TG.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.