Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Olimpiada w ZSEG w Cieszynie - “Oszczędzaj jedzenie, nie wyrzucaj!”
Projekt społeczny "Zwolnieni z teorii"
Jesteśmy na etapie realizacji w Olimpiadzie, projekcie społecznym "Zwolnieni z teorii". Temat, który realizujemy to “Oszczędzaj jedzenie, nie wyrzucaj!”
W ostatni piątek, 4 marca odbyły się trzy prelekcje dla uczniów naszej szkoły, uczestniczyły w nich klasy: 1KA, 4GA i 1TF razem 73 osoby.
Dlaczego wybraliśmy taki temat?
Każdego roku przeciętny Polak wyrzuca do kosza 235 kg żywności. Rocznie w skali całego naszego kraju to aż 9 mln ton. Na świecie do śmieci trafia aż 1,3 mld ton żywności w ciągu roku. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Jedna trzecia żywności, która została na świecie wyprodukowana jest wyrzucana na śmieci? Jedna trzecia!
Niemarnowanie jedzenia jest dziś jednym z najważniejszych wyzwań, jakie stoi przed ludźmi.
Celem naszego projektu jest waśnie przedstawienie sposobów jak tego uniknąć albo w znacznym stopniu ograniczyć.
Chcemy Wam pokazać, że świadome gospodarowanie żywnością może być bardzo proste, że ze składników, które do tej pory traktowaliście jako coś nie jadalnego i do wyrzucenia, można zrobić smaczne i zdrowe potrawy. Przeprowadzone badania pokazały, że 72% klientów restauracji obchodzi sposób postępowania z odpadami żywnościowymi, 47% z nich jest na tyle zaniepokojonych, że byliby skłonni wydać więcej pieniędzy na jedzenie w miejscu, które aktywnie stara się ograniczać marnotrawstwo żywności. Zajmiemy sie tym problemem kompleksowo, zarówno od strony konsumenta indywidualnego jak i restauracji, z których usług często korzystamy.
Mogłoby się wydawać, że zasady less waste są trudne, tymczasem wystarczy trzymać się zaledwie kilku z nich, aby zrobić coś dobrego dla planety. Jeżeli chcecie zmienić swoje nawyki, ale nie wiecie, jak zacząć to koniecznie zajrzyjcie do naszej prezentacji, jest umieszczona na stronie szkoły w zakładce Dodatkowe aktywności - Zwolnieni z Teorii.
Znajdziecie w niej garść porad dotyczących ekogotowania – dowiecie się między innymi, jak prawidłowo przechowywać żywność, czego unikać w kuchni, jak oszczędzać energię elektryczną i które produkty kupować, aby wasze posiłki były zdrowe i świeże. To prosty przewodnik po świecie mniej marnowania, zawierający praktyczne wskazówki dotyczące zrównoważonego konsumpcjonizmu oraz ciekawe dane na temat skutków marnowania jedzenia.
Helena, Szymon, Martyna, Julia, Oliwia, Natalia, Julia, Konrad, Maria i Oliwia z 1TŻ – opiekun: Anna Petřek
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.