Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Próżniowe gotowanie
Dwudziestu uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które pozwoliły im się zapoznać z przygotowywaniem potraw metodą sous vide. Poprowadził je znany dziennikarz, pasjonat dobrego gotowania, doradca kulinarny firmy Stalgast Carlos Gonzales Tejera oraz prezes Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki” - Wiesław Wróblewski. Firmy Stalgast oraz Global Fish dostarczyły na warsztaty produkty żywnościowe, na podstawie których młodzież przygotowywała potrawy.
Sous vide to metoda służąca do przechowywania gotowych potraw lub do gotowania. Została stworzona w połowie lat 70-tych przez Francuza Georgesa Pralusa w celu podwyższenia jakości sporządzanych potraw. Metoda ta pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu oraz struktury produktu w procesie gotowania. Sama technika gotowania nie jest skomplikowana - żywność wkłada się do worka i przy użyciu pompy powietrza podciśnienie usuwa tlen. Gotowy worek z surowcem wkładany jest do wody o określonej temperaturze, znacznie poniżej temperatury wrzenia. Podstawową zaletą gotowania sous vide jest mniejsza redukcja produktu wyjściowego niż podczas gotowania tradycyjnego. Poprzez próżniowe zapakowanie surowców można wydłużyć okres ich przydatności do spożycia. Dzięki ochronnemu opakowaniu surowiec jest bardziej chroniony przed powietrzem i innymi negatywnymi czynnikami, co uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych. Jeśli natomiast chodzi o smak potraw, to jest on bardziej wyjątkowy i delikatny, a ich struktura pozostaje nienaruszona. Co więcej, technika ta sprzyja zachowaniu witamin i mikroelementów i nie wymaga tak wielu przypraw i ziół jak przy tradycyjnym gotowaniu.
Sous vide zaaprobowali nie tylko profesjonaliści, czyli szefowie najlepszych restauracji na świecie, lecz również amatorzy niezwiązani na co dzień z gastronomią. Wśród kucharzy powstają opinie, że sous vide wkrótce zmieni charakter wszystkich dań gotowanych.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.