Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Uczniowie z ZSEG w Cieszynie w finale Ogólnopolskiego Konkursu
Kolejny sukces uczniów cieszyńskiego gastronoma.
Dnia 29 września w ZSEG w Cieszynie odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Uczniów Szkół o profilu Spożywczym - „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych” sfinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Uczniowie startowali w dwóch kategoriach:
- danie główne, zupa, deser lub przystawka
- wypiek chleba i bułek
Naszą szkołę reprezentowały trzy drużyny dwuosobowe w składzie: Baszczyński Kamil i Białożyt Artur z klasy1TŻ, Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk z klasy 3TŻP - pod opieką Pani Anny Petrek. Cyganek Kornelia i Karolina Gwizdała z klasy 2THŻ pod opieką Pani Bożeny Pieszka.
Młodzież przygotowywała po 6 zestawów: deseru, zupy, dania głównego z zastosowaniem zbóż oraz wypiekała po 2 chleby i 15 bułek.
Uczniowie ZSEG zajęli następujące miejsca:
w kategorii piekarz:
I miejsce Baszczyński Kamil i Białożyt Artur
II miejsce Cyganek Kornelia i Karolina Gwizdała
w kategorii kucharz:
III miejsce Mateusz Sadlok i Szymon Świńczyk
Artur i Kamil przygotowali: Chleb staropolski na zakwasie oraz bułeczki: szczodraki, bułeczki drożdżowe czekoladowe oraz bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem. Finaliści II- go Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży pt. „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych” będą reprezentować naszą szkołę w ostatnim etapie konkursu, który odbędzie się już w listopadzie w Łomży.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy !!!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.