Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Wieprzowina w roli głównej
29.03.2012 w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle odbył się międzyszkolny konkurs dla uczniów szkół zawodowych w zawodzie kucharz małej gastronomii. Tegorocznym hasłem konkursu była” Wieprzowina w roli głównej”. Jego celem było wstępne przygotowanie uczniów zasadniczych szkół zawodowych do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a także sprawdzenie poziomu ich umiejętności, kreatywności i pomysłowości podczas sporządzania dań, a także korekta popełnianych przez nich błędów dająca dalsze wskazówki do szlifowania umiejętności kucharskich.
Do konkursu zgłosiło się 6 szkół nie tylko z powiatu cieszyńskiego, ale również z Bielska Białej i Żywca.
Zadaniem uczestników konkursu było sporządzenie planu działania oraz dwóch zestawów dania obiadowego na bazie mięsa wieprzowego. Uczniów oceniało jury, w którego składzie znaleźli się kucharze Łukasz Słowik i Grzegorz Sopyło z bielskiej restauracji „Blu” oraz Miłosz Kempka. Zwracali oni baczną uwagę na smak i aromat potraw, aranżację talerza oraz dobór właściwych technik kulinarnych. Największe uznanie jury znalazła potrawa Natalii Jaworskiej z ZSGH w Wiśle. II miejsce w konkursie zajęła Monika Skurzok z ZSP w Istebnej, a III miejsce – Karol Pomuła z ZSGH w Bielsku Białej.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.