Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?
Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.
Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!
Wiktoriańska kaczka
12 listopada w Pszczynie w restauracji Wodna Wieża, odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Wehikuł czasu”, w którym wzięli udział uczniowie siedmiu szkół gastronomicznych z woj. śląskiego. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania wiktoriańskiego (kaczka z grzybami i kaszą) w nowoczesnej aranżacji. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury, w którego skład wchodzili szefowie kuchni Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży w Pszczynie, hotelu Best Western Premier Katowice oraz hotelu Noma Residence Promice pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka – znanego szefa kuchni i autora książek kulinarnych. Jury oceniało smak potrawy, jej aranżację, jak również profesjonalizm pracy czy dobór składników.
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle reprezentowali uczniowie klasy II TG: Marek Pilch i Łukasz Świtała, którzy przygotowali „Kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów”. Drużyna ZSGH decyzją jury otrzymała wyróżnienie.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.