Brenna | Chybie | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Wiadomości

Wkrótce w regionie

Maj 2016
P W Ś C P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kontakt24

wyświetleń: 635komentarzy: 0

Zdrowe Kółko Kulinarne w SP3 Cieszyn

2016.02.08 21:47

Autor: M@rtyna

Od września 2015 roku w cieszyńskiej „Trójce”  prowadzone są zajęcia kulinarne pod nazwą  „Zdrowe Kółko Kulinarne”. Uczestniczą w nich uczniowie chcący  kształtować swoje umiejętności kulinarne i dla których ważna jest jakość przygotowywanych i spożywanych posiłków. Zajęcia uwzględniają naturalne skłonności do przygotowywania potraw oraz dbałość o właściwe odżywianie. Mają charakter teoretyczno – praktyczny i skupiają się głównie na zdrowym, racjonalnym odżywianiu. Mają też za zadanie pokazać, że przygotowywanie posiłków to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu i dobry sposób na zabawę. Zajęcia przewidują aktywność twórczą uczniów, a szczegółowe tematy zajęć dostosowane są do indywidualnych preferencji kulinarnych uczestników.

Celem zajęć jest,  nie tylko kształtowanie prozdrowotnych nawyków żywieniowych, ale też zainteresowanie uczniów kulinariami jako dobrym pomysłem na spędzenie wolnego czasu i dobrą zabawę. Wspólne kucharzenie to też okazja do rozwijania wyobraźni i twórczego myślenia,  oraz podnoszenie własnej wartości i dostrzeganie jej u innych.

Uczestnicy przygotowują  zdrowe przekąski, śniadania, kanapki, surówki i sałatki, słodycze, pasty i kremy. W przygotowywaniu zajęć uwzględnia się  sezonowość niektórych produktów oraz kalendarz. Jesienią przygotowywano więc sporo posiłków z warzyw, były to surówki, sałatki, koktajle owocowe oraz  faszerowane warzywa. Poznano wartości odżywcze kasz, warzyw oraz owoców. Przygotowywano kanapki, pasty i kremy będące podstawą dobrego śniadania. Wykonywano też koreczki, tartinki, roladki i dekoracyjne miseczki owocowe, które z powodzeniem można podać przy okazji organizowania imprez okolicznościowych. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowywano ciasteczka regionalne a także potrawy ze śledziem. Nie zapomniano też  o zdrowych słodyczach, przygotowując owsiane praliny, andruty, słodkie musy i tiramisu. Wykonując wszystkie dania zwracano baczną uwagę na jakość i znaczenie używanych produktów dla naszego organizmu.

Uczestnicy kółka spotkali się też przy wigilijnym stole, częstując się i rozmawiając                         o własnoręcznie przygotowanych daniach wigilijnych.

Wszystkie przygotowywane dania prezentowane są na stronie internetowej szkoły. Umieszczane są tam  przepisy na dania oraz zdjęcia potraw. W ten sposób uczniowie mają okazję pochwalić się swymi umiejętnościami oraz zachęcić swoich kolegów do dbania o to co jemy. Zajęcia prowadzi pani Aleksandra Broda.

 

Zespół Promocji SP3

zródło: b. d.
dodał: M@rtyna 2016.02.08 21:47
drukuj artykuł

Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.
Kontakt z redkacją