Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Zdrowe Kółko Kulinarne w SP3 Cieszyn

Od września 2015 roku w cieszyńskiej „Trójce”  prowadzone są zajęcia kulinarne pod nazwą  „Zdrowe Kółko Kulinarne”. Uczestniczą w nich uczniowie chcący  kształtować swoje umiejętności kulinarne i dla których ważna jest jakość przygotowywanych i spożywanych posiłków. Zajęcia uwzględniają naturalne skłonności do przygotowywania potraw oraz dbałość o właściwe odżywianie. Mają charakter teoretyczno – praktyczny i skupiają się głównie na zdrowym, racjonalnym odżywianiu. Mają też za zadanie pokazać, że przygotowywanie posiłków to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu i dobry sposób na zabawę. Zajęcia przewidują aktywność twórczą uczniów, a szczegółowe tematy zajęć dostosowane są do indywidualnych preferencji kulinarnych uczestników.

Celem zajęć jest,  nie tylko kształtowanie prozdrowotnych nawyków żywieniowych, ale też zainteresowanie uczniów kulinariami jako dobrym pomysłem na spędzenie wolnego czasu i dobrą zabawę. Wspólne kucharzenie to też okazja do rozwijania wyobraźni i twórczego myślenia,  oraz podnoszenie własnej wartości i dostrzeganie jej u innych.

Uczestnicy przygotowują  zdrowe przekąski, śniadania, kanapki, surówki i sałatki, słodycze, pasty i kremy. W przygotowywaniu zajęć uwzględnia się  sezonowość niektórych produktów oraz kalendarz. Jesienią przygotowywano więc sporo posiłków z warzyw, były to surówki, sałatki, koktajle owocowe oraz  faszerowane warzywa. Poznano wartości odżywcze kasz, warzyw oraz owoców. Przygotowywano kanapki, pasty i kremy będące podstawą dobrego śniadania. Wykonywano też koreczki, tartinki, roladki i dekoracyjne miseczki owocowe, które z powodzeniem można podać przy okazji organizowania imprez okolicznościowych. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowywano ciasteczka regionalne a także potrawy ze śledziem. Nie zapomniano też  o zdrowych słodyczach, przygotowując owsiane praliny, andruty, słodkie musy i tiramisu. Wykonując wszystkie dania zwracano baczną uwagę na jakość i znaczenie używanych produktów dla naszego organizmu.

Uczestnicy kółka spotkali się też przy wigilijnym stole, częstując się i rozmawiając                         o własnoręcznie przygotowanych daniach wigilijnych.

Wszystkie przygotowywane dania prezentowane są na stronie internetowej szkoły. Umieszczane są tam  przepisy na dania oraz zdjęcia potraw. W ten sposób uczniowie mają okazję pochwalić się swymi umiejętnościami oraz zachęcić swoich kolegów do dbania o to co jemy. Zajęcia prowadzi pani Aleksandra Broda.

 

Zespół Promocji SP3

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.