Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
kontakt24

Byłeś świadkiem zdarzenia? Dysponujesz ciekawymi materiałami własnego autorstwa? A może chcesz żeby świat dowiedział się o czymś lub o kimś ważnym?

Wyślij swój materiał na kontakt24.ox.pl i obserwuj, jak rośnie liczba jego wyświetleń.

Zapraszamy Cię do współtworzenia Portalu OX.PL!

Nagrodzone pierniki z ZSGH w Wiśle

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle: Karolina Pogorzelska, Alicja Łacek z klasy 2HG, Małgorzata Łacek, Karolina Skurzok, z klasy 2GG, Mikołaj Bebek i Anna Poloczek z klasy 3TG, wzięli udział w I ogólnopolskim konkursie artystycznego dekorowania pierników dla uczniów szkół gastronomicznych „dekor – PIERNIK – art”, organizowanego przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie.

Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu własnoręcznie wypieczonego piernika, do zdobienia którego należało użyć lukru. Wymiary pracy nie mogły przekroczyć rozmiarów 30cm x 30cm, praca mogła składać się z jednego lub kilku pierników. Zabronione natomiast było użycie gotowych elementów dekoracyjnych.

Udział w konkursie zdeklarowało aż 65 uczniów z całej Polski. Nadesłane prace konkursowe były oceniane przez profesjonalne jury, składające się wybitnych cukierników: Anny Dziedzic „Lukrowanki Anki”, Agaty Kubackiej z konińskiej „Słodkolandii”, Daniela Bauera, Igi Sarzyńskiej – Komorowskiej i Pawła Mieszały. Na zwycięzcę konkursu czekał profesjonalny kurs pracy z lukrem królewskim.

Całe święta z niecierpliwością czekaliśmy na ogłoszenie wyników, emocje rosły z każdą godziną, ponieważ prace były na wysokim poziomie. Wreszcie jury podało wyniki.

Werdyktem jury II miejsce w ogólnopolskim konkursie zajął Mikołaj Bebek ze swoimi pierniczkami wykonanymi wzorem krzyżykowym.

Mikołaj w swoim zgłoszeniu napisał „Moją pasją jest cukiernictwo. Pierniki zostały upieczone według receptury mojej babci. Zdobienie pierników wykonałem metodą haftu krzyżykowego, który jest wykorzystywany w naszych tradycyjnych wyrobach oraz strojach regionalnych. Każdy piernik tworzę samodzielnie według własnego projektu i staram się, aby były to niepowtarzalne i oryginalne wzory”.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy, życząc im niekończącej się pasji do cukiernictwa, a Mikołajowi jeszcze raz gratulujemy wygranej.

źródło:
dodał: autor

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.